PRCum va promova Președinția finlandeză dezvoltarea durabilă și implementarea Agendei 2030 în UE
Jussi Kanner, expert în advocacy și reprezentant al Fingo, a venit la București pentru a vorbi despre modul în care platforma finlandeză pentru dezvoltare va ajuta Președinția finlandeză să promoveze dezvoltarea durabilă.
Prezent săptămâna trecută la București, pentru a participa la Conferința la nivel înalt "Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă", Jussi Kanner, expert în advocacy și reprezentant al platformei finlandeze pentru dezvoltare Fingo,a împărtășit câteva gânduri despre preluarea Președinției la Consiliul Uniunii Europene de către Finlanda și prioritățile avute în vedere de Fingo pentru a sprijini implementarea Agendei 2030 alături de actorii societății civile.
Fingo e platforma națională finlandeză a ONG-urilor - 300 - interesate de dezvoltarea durabilă și de problemele globale.
Implicată "activ și de mult timp" în promovarea dezvoltării durabile și a Agendei 2030 în Finlanda, UE, precum și la nivel global, Fingo colaborează strâns în prezent cu FOND, platforma similară din România, și Crosol din Croația, în contextul trio-ului de la Președinția UE: România, Finlanda și Croația, spune Jussi Kanner. De asemenea, Fingo colaborează și cu CONCORD, confederația europeană de organizații neguvernamentale pentru dezvoltare și ajutor umanitar.
După ce Finlanda va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene de la România - la 1 iulie - Fingo va sprijini autoritățile finlandeze în ceea ce privește dezvoltarea durabilă.
Pentru Fingo, e important să continue "promovarea dezvoltării durabile și implementarea Agendei 2030 în UE, astfel ca în următoarele priorități strategice pe care noua Comisie le va adopta dezvoltarea sustenabilă și Agenda 2030 să fie principii directoare în luarea deciziilor politice în cadrul UE".
"În Finlanda, unul dintre subiectele pe care vrem să ne concentrăm e cel al provocării paradigmei creșterii economice. Vrem să vedem modul în care Produsul Intern Brut ghidează în prezent luarea deciziilor și anumite politici", precizează Jussi Kanner.
Pe durata Președinției finlandeze va fi organizată și o conferință internațională privind dezvoltarea durabilă la Helsinki, la sfârșitul lunii octombrie.
Finlanda are o lungă tradiție în promovarea dezvoltării durabile, atât la nivel național, cât și internațional.
În ceea ce privește România, dezvoltarea sustenabilă reprezintă o prioritate pentru Guvernul României și pentru Președinția română a Consiliului UE.
"În 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un plan de acțiune pentru oameni, pentru planetă și pentru prosperitate. Într-o societate sustenabilă, nimeni nu este lăsat în urmă...România este un susținător puternic al dezvoltării sustenabile, iar Agenda 2030 este o foaie de parcurs pe care am decis să o urmăm, asigurându-ne că satisfacem nevoile prezentului fără să compromitem capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Din acest motiv, Guvernul României consideră că implementarea obiectivelor de dezvoltare de durabilă este o prioritate națională", a declarat la conferința de săptămâna trecută vicepremierul Viorel Ștefan.
Background
FOND România a sprijinit organizarea, pe 16 martie, a sesiunii dedicate societății civile din cadrul Conferinței la nivel înalt ”Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă”, ce s-a desfășurat la Palatul Parlamentului, București.
Sesiunea a avut scopul de a evidenția rolul societății civile în implementarea și monitorizarea Agendei 2030 la nivel național și european, punând accentul pe promovarea parteneriatelor pentru dezvoltare și cooperare (reflectat în Obiectivul de Dezvoltare nr.17).
Au fost prezenți peste 80 de participanți din Uniunea Europeană, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic și Asia Centrală, care împărtășesc aceeași nevoie de a-și extinde parteneriatele pentru cooperare și de a participa la consultări pentru îmbunătățirea procesului de implementare al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Acest eveniment a reprezentat un moment oportun pentru membrii actualului trio al proiectului EU Presidency (platformele naționale Fingo, CROSOL și confederația europeană pentru dezvoltare și ajutor umanitar CONCORD Europe), să împărtășească ultimele noutăți și să își declare angajamentul de a participa la construirea unei Europe deschisă, echitabilă și durabilă.
În contextul trio-ului România-Finlanda-Croația, se derulează proiectul "Towards open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019-2021”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de platforma finlandeză pentru dezvoltare Fingo, platforma FOND România, platforma croată CROSOL și CONCORD, Confederația Europeană de ONG-uri pentru dezvoltare.
FOND România
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) este o platformă cu 33 de organizații membre, înființată în 2007, în contextul aderării României la Uniunea Europeană, odată ce a devenit stat donator de asistență oficială pentru dezvoltare. Misiunea FOND este de a contribui la dezvoltareași implementarea unei politici coerente și eficiente a României în domeniul cooperării pentru dezvoltare internațională și a ajutorului umanitar.
Mai multe detalii cu privire la activitatea FOND sunt disponibile pe pagina de web.
Ce e dezvoltarea durabilă?
Pentru că generațiile actuale trebuie să-și poată acoperi nevoile fără să compromită capacitatea generațiilor viitoare de a-și acoperi propriile nevoi. Conceptul de dezvoltare durabilă înglobează considerente economice, sociale și de mediu care pot evolua în interdependență, susținându-se reciproc.
Agenda 2030 a ONU, adoptată de liderii mondiali în 2015, reprezintă noul cadru global de dezvoltare durabilă și stabilește 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD). Ea constituie un angajament de a eradica sărăcia și de a asigura dezvoltarea durabilă peste tot în lume, până în 2030.
ODD își propun să echilibreze cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – cea economică, cea socială și componenta de mediu – prin acțiuni concrete prevăzute pentru următorii 15 ani, axate, printre altele, pe:
- demnitate umană
- stabilitate regională și globală
- o planetă sănătoasă
- societăți reziliente și echitabile
- economii prospere.
Obiectivele contribuie la sporirea convergenței între țările UE, în cadrul societăților și în restul lumii.
În domeniul dezvoltării durabile, UE se află într-o poziție avansată. De altfel, este hotărâtă ca, alături de statele sale membre, să fie printre primii actori care pun în aplicare Agenda 2030 a ONU. ODD sunt integrate în toate cele 10 priorități de acțiune ale Comisiei.
Comentarii