Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu omologul rus, Vladimir Putin, căruia i-a transmis că ţara sa mizează pe continuarea participării active a Federaţiei Ruse la procesul de negocieri privind diferendul transnistrean.

"Am mulţumit încă o dată liderului rus pentru luarea mai multor decizii pozitive cu privire la exportul produselor moldoveneşti pe piaţa rusă şi amnistia migranţilor muncitori. În 8 luni ale anului 2017, exportul produselor moldoveneşti pe piaţa rusă pe anumite poziții a crescut de cîteva ori. O astfel de creștere a schimbului nostru comercial nu s-a înregistrat în decurs de 10 ani. De amnistia migraţională au putut beneficia zeci de mii de compatrioţi de-ai noştri, care muncesc în Rusia”, a scris Dodon pe Facebook, potrivit Agora.md.

Igor Dodon s-a întâlnit cu omologul rus, Vladimir Putin, luni, la Soci.

Preşedintele R. Moldova susţine că a vorbit cu Putin despre "interesul sincer" al Chişinăului pentru dezvoltarea cooperării cu Federaţia Rusă în cadrul CSI şi altor organisme internaţionale.

 

"Am menţionat că Moldova mizează pe continuarea participării active a Federaţiei Ruse la procesul de negocieri privind diferendul transnistrean, proces în care acestui stat îi revine un rol foarte important. Contăm în continuare pe sprijinul Rusiei în promovarea procesului de reglementare a diferendului transnistrean şi sîntem interesaţi de un progres real în domeniul dat pe parcursul anului curent",

a mai scris Igor Dodon.

El a criticat faptul că în elita politică moldovenească există persoane "care nu se bucură de ameliorarea relaţiilor moldo-ruse şi dezvoltarea parteneriatului nostru strategic".

"Guvernul şi majoritatea parlamentară, controlată de ţările din Occident, depun tot efortul pentru a submina relaţiile dintre ţările noastre”, a afirmat Dodon.

 

"Am declarat că dezaprob categoric orice manifestări antiruse ale autorităţilor Moldovei, gen - deportări din Moldova a demnitarilor, jurnaliştilor şi artiştilor din FR, propaganda antirusească în mass-media. L-am asigurat pe Preşedintele Rusiei că nu voi semna nicio lege antirusească, chiar dacă majoritatea parlamentară o va vota repetat. Acest lucru este valabil și pentru proiectul de lege cu privire la interzicerea difuzării pe teritoriul Moldovei a buletinelor de știri şi a emisiunilor informaţional-analitice produse în Rusia”,

a susţinut Dodon.

Preşedintele R. Moldova a solicitat omologului rus să susţină cererea Republicii Moldova privind obţinerea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, precum şi extinderea listei întreprinderilor moldoveneşti care vor avea acces pe piaţa rusă şi amnistierea cetăţenilor Moldovei, care au asupra lor încălcări ale articolului 27 al Legii federale nr. 114.

"Sunt convins că relațiile noastre cu Rusia - partenerul strategic al Moldovei - vor continua să se consolideze, în pofida tuturor obstacolelor care ne sunt create”, a adăugat șeful statului, care s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse de cel puțin trei ori de la preluarea mandatului său, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut.