Președintele R. Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu omologul rus, Vladimir Putin, căruia i-a transmis că țara sa mizează pe continuarea participării active a Federației Ruse la procesul de negocieri privind diferendul transnistrean.

"Am mulțumit încă o dată liderului rus pentru luarea mai multor decizii pozitive cu privire la exportul produselor moldovenești pe piața rusă și amnistia migranților muncitori. În 8 luni ale anului 2017, exportul produselor moldovenești pe piața rusă pe anumite poziții a crescut de cîteva ori. O astfel de creștere a schimbului nostru comercial nu s-a înregistrat în decurs de 10 ani. De amnistia migrațională au putut beneficia zeci de mii de compatrioți de-ai noștri, care muncesc în Rusia”, a scris Dodon pe Facebook, potrivit Agora.md.

Igor Dodon s-a întâlnit cu omologul rus, Vladimir Putin, luni, la Soci.

Președintele R. Moldova susține că a vorbit cu Putin despre "interesul sincer" al Chișinăului pentru dezvoltarea cooperării cu Federația Rusă în cadrul CSI și altor organisme internaționale.

 

"Am menționat că Moldova mizează pe continuarea participării active a Federației Ruse la procesul de negocieri privind diferendul transnistrean, proces în care acestui stat îi revine un rol foarte important. Contăm în continuare pe sprijinul Rusiei în promovarea procesului de reglementare a diferendului transnistrean și sîntem interesați de un progres real în domeniul dat pe parcursul anului curent",

a mai scris Igor Dodon.

El a criticat faptul că în elita politică moldovenească există persoane "care nu se bucură de ameliorarea relațiilor moldo-ruse și dezvoltarea parteneriatului nostru strategic".

"Guvernul și majoritatea parlamentară, controlată de țările din Occident, depun tot efortul pentru a submina relațiile dintre țările noastre”, a afirmat Dodon.

 

"Am declarat că dezaprob categoric orice manifestări antiruse ale autorităților Moldovei, gen - deportări din Moldova a demnitarilor, jurnaliștilor și artiștilor din FR, propaganda antirusească în mass-media. L-am asigurat pe Președintele Rusiei că nu voi semna nicio lege antirusească, chiar dacă majoritatea parlamentară o va vota repetat. Acest lucru este valabil și pentru proiectul de lege cu privire la interzicerea difuzării pe teritoriul Moldovei a buletinelor de știri și a emisiunilor informațional-analitice produse în Rusia”,

a susținut Dodon.

Președintele R. Moldova a solicitat omologului rus să susțină cererea Republicii Moldova privind obținerea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, precum și extinderea listei întreprinderilor moldovenești care vor avea acces pe piața rusă și amnistierea cetățenilor Moldovei, care au asupra lor încălcări ale articolului 27 al Legii federale nr. 114.

"Sunt convins că relațiile noastre cu Rusia - partenerul strategic al Moldovei - vor continua să se consolideze, în pofida tuturor obstacolelor care ne sunt create”, a adăugat șeful statului, care s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse de cel puțin trei ori de la preluarea mandatului său, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut.