Parlamentul European a condamnat miercuri în unanimitate invazia brutală a Rusiei în Ucraina și a cerut mai mute sancțiuni UE împotriva Moscovei și protecția economiei europene.

În cadrul unei dezbateri în plen cu președinții Charles Michel și Ursula von der Leyen cu privire la summitul informal de la Versailles (10-11 martie) și la următorul Consiliu European (24-25 martie), eurodeputații au lăudat statele membre ale UE pentru răspunsul lor rapid la adoptarea unor sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei imediat după atac.

Ei au salutat, de asemenea, modul în care au fost primiți milioane de refugiați care fug din calea războiului din Ucraina.

„Rusia este responsabilă de acest război”, a subliniat președintele Consiliului European, Charles Michel, condamnând decesele, distrugerea și suferințele provocate poporului ucrainean și orașelor sale.

Michel a asigurat eurodeputații că nu va exista impunitate pentru cei responsabili de crime de război și a felicitat coaliția internațională care s-a alăturat „obiectivului comun de înfrângere a lui Vladimir Putin”.

Având ca obiectiv general pacea și prosperitatea, UE trebuie să își reducă dependența energetică, să își consolideze arhitectura de securitate și să consolideze fundamentele economiei sale, a concluzionat acesta.

„Dacă libertatea are un nume, numele său este Ucraina, iar drapelul ucrainean este astăzi drapelul libertății”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Ea a subliniat că UE va transforma acest război într-un eșec strategic pentru Putin. Sancțiunile severe au deja un impact puternic, iar resursele utilizate de Putin pentru a finanța acest război trebuie epuizate.

În ceea ce privește energia, von der Leyen a precizat că „politica energetică este, de asemenea, o politică de securitate” și că UE a adoptat deja și va continua să adopte măsuri pentru a deveni independentă de importurile de gaze și petrol din Rusia.

Majoritatea eurodeputaților au fost de acord că UE trebuie să își consolideze autonomia strategică în ceea ce privește apărarea și energia și că ar trebui să facă rapid acest lucru.

Constatând că importurile UE de gaze din Rusia finanțează în mod indirect atacul Rusiei asupra Ucrainei, aceștia au pledat pentru diversificarea achizițiilor de energie și pentru investiții în surse regenerabile de energie.

Mulți au subliniat efectul creșterii prețurilor la energie asupra economiei și riscurile la adresa securității alimentare și au solicitat sprijin pentru familii și întreprinderi.

Perspectivele Ucrainei de a adera la UE și necesitatea de a apăra democrația împotriva altor regimuri autocratice, cum ar fi China, au fost, de asemenea, abordate în cursul dezbaterii.

În cele din urmă, mai mulți eurodeputați au insistat asupra faptului că toate statele membre trebuie să împartă responsabilitatea de a-i proteja pe cei care fug din Ucraina, nu numai țările învecinate.

+++

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a avertizat miercuri că trimitere unor forțe de menținere a păcii în Ucraina poate conduce la o confruntare directă între NATO și Rusia, relatează Reuters.

Polonia a afirmat săptămâna trecută că o misiune internațională de pace ar trebui trimisă în Ucraina. 

+++

„Rusia ar trebui să oprească această periculoasă retorică nucleară iresponsabilă. Dar nu trebuie să existe niciun dubiu legat de disponibilitatea noastră de a proteja și apăra aliații împotriva oricărei amenințări, în orice moment'', a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, în ajunul unui summit extraordinar al NATO.

+++

Anatoli Ciubais, considerat unul dintre cei mai importanți reformatori liberali ai Rusiei, a renunțat la postul de reprezentant special al președintelui Vladimir Putin pentru relații cu organizațiile internaționale, a dezvăluit miercuri pentru Reuters o sursă familiarizată cu această problemă.

Potrivit sursei, care a făcut dezvăluirea sub acoperirea anonimatului, Anatoli Ciubais a părăsit teritoriul Federației Ruse și nu intenționează să se întoarcă în țară, scrie Agerpres.

Jurnaliștii de la Kommersant scriu că fostul consilier al lui Putin s-ar afla în Turcia.

Potrivit Kremlinului, conflictul în Ucraina scoate la iveală cine sunt "trădătorii" în Rusia. "Unii demisionează, alții părăsesc țara. Este o purificare", a declarat joia trecută purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

+++

Polonia a anunțat astăzi că va expulza 45 de spioni ruși care se dădeau drept diplomați.