Mai multe explozii puternice au fost auzite luni dimineața în centrul Kievului. Și alte orașe importante din Ucraina au fost lovite de cele peste 80 de rachete lansate de ruși.

Exploziile au avut loc în jurul orelor locale 08:15 (05:15 GMT). Au răsunat sirenele de alertă, însă mai multe zeci de minute după explozii, potrivit AFP.

Explozii s-au auzit și în orașele Lvov (Liov), Ternopil și Dnipro, după ce Moscova a acuzat Ucraina că a orchestrat puternica explozie ce a avariat podul-cheie care leagă Rusia și Peninsula Crimeea, informează agențiile de presă internaționale, citate de Agerpres.

"Mai multe explozii (au avut loc) în districtul Șevcenko (Șevcenskivskii), în centrul capitalei", a anunțat la rândul său, pe mesageria Telegram, primarul capitalei Vitali Kliciko. "Detalii mai târziu", a adăugat el, potrivit Reuters.

Martori citați de agenția de presă britanică au informat despre un nor de fum negru înălțându-se deasupra clădirilor, iar un jurnalist al AFP a văzut numeroase ambulanțe în centrul Kievului, deplasându-se spre locurile unde au avut loc exploziile.

Serviciul de urgență a anunțat pentru radioul public Suspilne că exploziile au cauzat morți și răniți, fără a face alte precizări.

Cel mai recent atac asupra Kievului a avut loc pe 26 iunie, amintește AFP.

Cel puțin 13 orașe ucrainene au fost lovite de rachete astăzi. 10 persoane au murit și altele  au fost rănite în urma atacului asupra capitalei.cu 83 de rachete lansate de ruși. Circa jumătate au fost interceptate de ucraineni.

Putin a convocat Consiliul de securitate, în timp ce președintele Aleksandr Lukașenko a convocat conducerea armatei. El ar fi presat de liderul rus să intre în război împotriva Ucrainei. Lukașenko a acuzat Ucraina că pregătește un atac împotriva Belarus, astfel că Minskul va desfășura trupe ruso-belaruse, fără a preciza locul unde acestea vor fi desfășurate.

''Dacă tentativele de atentate teroriste asupra teritorului nostru continuă, răspunsurile Rusiei vor fi severe și amploarea lor va corespunde nivelului amenințărilor respective. Nimeni nu trebuie să aibă nici cel mai mic dubiu'', a spus Putin la începutul reuniunii televizate a Consiliului de Securitate Națională al Federației Ruse.

El a spus că Rusia a lansat o campanie ''masivă'' de bombardamente asupra Ucrainei în replică la atacul ''terorist'' care a avariat podul Crimeei.

Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a încercat să arunce în aer și un segment al gazoductului Turkish Stream.

Ucraina ''a desfășurat o serie de atentate teroriste împotriva instalațiilor electrice și de transport de gaz, inclusiv încercarea de a detona un segment din (gazoductul) Turkish Stream. Toate acestea sunt probate cu date obiective, inclusiv cu declarațiile celor arestați'', a susținut președintele rus, relatează EFE.

Gazoductul Turkish Stream leagă Rusia de Turcia prin Marea Neagră, iar pe lângă Turcia prin acest gazoduct sunt aprovizionate cu gaze și alte țări europene.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat și el cu noi atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene. "Primul episod s-a terminat. Vor fi mai multe”, a scris pe Telegram Medvedev, acum secretar adjunct al Consiliului de Securitate.

Statul ucrainean în forma sa actuală este o amenințare constantă pentru Rusia. Prin urmare, conducerea politică a țării vecine trebuie eliminată complet, a subliniat Medvedev, susținând că aceasta este "poziția lui personală”.

****

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a convenit cu cancelarul german Olaf Scholz asupra organizării unei reuniuni de urgență a G7 (principalele țări industrializate ale lumii) după atacurile rusești. Germania deține președinția G7. 

Germania va livra în câteva zile Ucrainei un prim sistem de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, a anunțat ministrul apărării Christine Lambrecht. Și Franța analizează posibilitatea de a livra Kievului 20 de vehicule blindate Bastion.

Zelenski a discutat și cu președintele francez Emmanuel Macron în legătură cu consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și cu necesitatea unei reacții europene și internaționale dure la adresa Moscovei.

Emmanuel Macron "a reafirmat sprijinul său deplin pentru președintele Zelenski și angajamentul Franței de a majora sprijinul său pentru Ucraina, ca răspuns la solicitările formulate de Kiev, inclusiv în materie de echipament militar", a anunțat Palatul Elysee.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat consternarea față de atacurile rusești.

"Rusia lui Putin a arătat încă o dată lumii ce reprezintă: brutalitate și teroare”, a scris ea pe Twitter. Ursula von der Leyen și-a exprimat convingerea că ucrainenii vor rămâne puternici și le-a promis că Ucraina va fi susținută atâta timp cât va fi necesar, "cu toate mijloacele pe care le avem”.