Primarul orașului Timișoara Dominic Fritz a declarat la postul austriac de televiziune ORF că e bine că Viena a renunțat la "veto-ul absolut" privind Schengen, dar să nu se aștepte la mulțumiri din partea României.

"În principiu, în negocieri e bine când se mișcă pozițiile. Desigur, e bine că guvernul austriac s-a îndepărtat de veto-ul absolut, dar nu trebuie să vă așteptați să vă trimitem flori și mulțumiri la Viena", a declarat primarul Timișoarei.

El consideră că e vorba "doar de o concesie simbolică, care e departe de ceea ce avem nevoie, de fapt, acces total la Schengen pentru toți cetățenii UE".

Fritz a subliniat că România și Bulgaria îndeplinesc de ani de zile criteriile tehnice Schengen, astfel că nu există "niciun motiv pentru a nu permite accesul deplin" în spațiul de liberă circulație.

Fritz apreciază ca "o lipsă de onestitate" faptul că Austria a legat un drept de anumite condiții pe care Romania ar trebui să le îndeplinească, mai ales că nu e vorba de condiții generale pentru îmbunătățirea Schengen ca atare, ci de condiții care avantajează în mod direct Austria.