Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi în curs pentru șefia Parchetului European, este favorit să preia șefia Parchetului Național Financiar, echivalentul DNA din Franța, potrivit TV5, relatează G4Media.ro.

Bohnert ar urma să-i ia locul actualei șefe a PNF, Eliane Houlette, căreia i s-a încheiat mandatul. Dacă Bohnert va fi numit în fruntea DNA-ului francez, Consiliul UE nu ar mai avea practic niciun motiv să se opună numirii lui Kovesi la sefia Parchetului European, notează G4Media.

Consiliul UE l-a susținut până acum pe Jean-François Bohnert în cursa împotriva Laurei Codruța Kovesi, în timp ce fosta șefă a DNA este susținută de Parlamentul European. Cele două instituții europene nu au ajuns la un compromis atât timp cât ambii candidați și-au menținut pozițiile.

Autoritățile de la Paris îl privilegiază pe Jean-François Bohnert, actual procuror general la Reims, pentru a conduce Parchetul Național Financiar, potrivit Le Monde. Numirea în funcție este făcută prin decret al președintelui Emmanuel Macron, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii din Franța.

AFP, în schimb, relatează că Bohnert ar putea fi numit în fruntea PNF, dacă nu va obține șefia Parchetului European.

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a vorbit săptămâna aceasta în Parlamentul European despre necesitatea urgentării încheierii procedurii pentru desemnarea procurorului european. 

Și Alianța 2020 USR PLUS a pledat pentru numirea lui Kovesi în fruntea Parchetului European, invocând faptul că Estul nu e bine reprezentat.

"După negocierile în care Consiliul European a agreat numele persoanelor care vor prelua conducerea instituțiilor europene pentru următorii ani, Alianța 2020 USR PLUS consideră că Estul continentului nu este bine reprezentat. La vârful Comisiei, al Parlamentului European și al Consiliului nu există încă acest echilibru geografic pe care noi l-am cerut și pentru care insistăm. Ținând cont că în acest moment candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european este blocată în Consiliu, considerăm că susținerea Parlamentului pentru această candidatură, cu toată forța noului mandat, este esențială. Alianța 2020 USR PLUS va pune pe agenda tuturor discuțiilor și negocierilor care urmează această candidatură ca o necesitate atât pentru o reprezentare a României și a Europei de Est la vârful instituțiilor europene, cât și ca o datorie de onoare a eurodeputaților noștri”, se arată într-un comunicat al Alianței 2020 USR PLUS.

Totodată, eurodeputatul PPE Siegfried Mureșan a declarat, după nominalizările făcute de Consiliul European pentru funcțiile de top, că fosta șefă a DNA are acum șanse mai mari de a deveni procuror-șef european.

Mureșan își argumenta poziția pe aceea că Franța nu ar mai avea ca prioritate principală, în negocieri, să își impună propriul candidat la șefia acestei instituții, mai ales după ce a primit conducerea Băncii Centrale Europene pentru Christine Lagarde.

Singura problemă e atitudinea esticilor din Consiliu. Aceștia au făcut front comun în cazul blocării lui Frans Timmermans la șefia Comisiei, iar Guvernul român nu a susținut-o pe Kovesi, ba chiar a votat împotriva ei. Ieri, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a susținut că el nu știe cum a votat România în Consiliu și i-a trimis pe jurnaliști să întrebe la Ministerul Justiției.