60 de persoane au murit în urma incendiilor de pădure din împrejurimile Atenei, au anunțat marți autoritățile locale. Alte 150 de persoane au fost rănite.

Incendiile s-au declanșat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra Greciei în ultimele zile, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius.

Premierul Alexis Tsipras și-a scurtat o vizită în Bosnia-Herțegovina pentru a reveni de urgență în țară.

El a sugerat că unele incendii ar fi fost declanșate de piromani.

Alexis Tsipras a dispus mobilizarea unui număr suplimentar de salvatori și de pompieri de la departamentele și serviciile de urgență din regiunile vecine și a cerut asistență din partea armatei. Totodată, Atena a activat mecanismul european de protecție civilă pentru a solicita ajutorul statelor membre. Cipru și Spania au anunțat deja că-i vor ajuta pe greci.

Avertisment MAE

MAE a informat marți cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că, în ultimele zile, Atena se confruntă cu incendii de vegetație, declanșate și în contextul unui val de căldură care s-a abătut asupra țării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius, iar Serviciul de Meteorologie grec a anunțat o înrăutățire a vremii pentru perioada 24 - 26 iulie.

Sunt prognozate ploi și furtuni puternice la nivel local, însoțite de căderi de grindină, vânt puternic și scăderea semnificativă a temperaturii.

Potrivit unui comunicat MAE, vor fi afectate mai multe regiuni: Epirul, insulele din nordul Golfului Ionic, vestul Greciei continentale, Tessalia, insulele Sporade și insulele din nordul și estul Mării Egee, estul Macedoniei, Tracia, Evia, Macedonia Centrală (în principal Halkidiki).
Detalii suplimentare despre evoluția vremii se pot obține accesând portalul www.meteoalarm.eu.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Românii care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet atena.mae.ro și www.mae.ro. De asemenea, cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația "Călătorește în siguranță" (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.