Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a fost observat, marţi, în dreapta președintelui rus, Vladimir Putin, la parada dedicată "Zilei Victoriei" de la Moscova, scrie Agora.md.

Liderul de la Kremlin a dat mâna cu veteranii și cei prezenți în loja oficială, urmat de Igor Dodon, care i-a salutat şi el pe oficialii ruși. Cei doi s-au așezat apoi alături pentru a urmări inaugurarea evenimentului, relatează Agora.md.

Anul acesta, fostele republici sovietice sărbătoresc 72 de ani de victorie asupra fascismului.

La parada militară din Piața Roșie au participat 10.000 de persoane, 114 echipamente militare terestre și 72 de avioane și elicoptere. Din cauza condițiilor meteorologice, organizatorii au decis să renunțe la exercițiile aeriene prevăzute în partea finală a defilării, relatează agenţia TASS, preluată de Agerpres.

Forțele militare ale Federației Ruse sunt capabile să respingă orice agresiune, dar pentru o luptă eficientă împotriva terorismului și a altor amenințări actuale este necesară consolidarea eforturilor întregii comunități internaționale, a declarat, cu acest prilej, președintele Vladimir Putin.

A treia vizită la Moscova

Ales preşedinte al R. Moldova în decembrie anul trecut, Igor Dodon este deja a la treia vizită la Moscova.

"Este prima dată în ultimii 15 ani, cînd un lider al Republicii Moldova participă la acţiunile dedicate zilei de 9 Mai, de la Moscova. Igor Dodon este însoţit de consilierul său pe probleme de politică externă, ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguţa, purtătorul de cuvînt prezidenţial, Ion Ceban, precum şi soţia, Galina Dodon, şi fiul mijlociu, Bogdan", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei de la Chişinău.

Miercuri, Dodon va avea o întrevedere cu preşedintele Dumei de Stat, precum şi cu alţi demnitari din Rusia.

În comunicat se aminteşte că aceasta este cea de-a treia vizită a lui Igor Dodon la Moscova, de la începutul acestui an.

"În această perioadă, au fost realizate mai multe înţelegeri, au fost soluționate mai multe chestiuni, în special cele ce ţin de exporturile de produse moldoveneşti şi situaţia migranţilor din Moldova în Rusia. Astfel, potrivit informaţiei difuzate de Biroul Naţional de Statistică, exporturile de produse moldoveneşti în Federația Rusă au crescut cu 42%, ceea ce a compensat simţitor reducerea acestora din perioada 2014-2016. În primele două luni ale anului în curs, exporturile de vinuri spre Rusia au crescut, practic, de 5 ori, iar cele de mere – de 7,3 ori", se precizează în comunicat.