Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a fost observat, marți, în dreapta președintelui rus, Vladimir Putin, la parada dedicată "Zilei Victoriei" de la Moscova, scrie Agora.md.

Liderul de la Kremlin a dat mâna cu veteranii și cei prezenți în loja oficială, urmat de Igor Dodon, care i-a salutat și el pe oficialii ruși. Cei doi s-au așezat apoi alături pentru a urmări inaugurarea evenimentului, relatează Agora.md.

Anul acesta, fostele republici sovietice sărbătoresc 72 de ani de victorie asupra fascismului.

La parada militară din Piața Roșie au participat 10.000 de persoane, 114 echipamente militare terestre și 72 de avioane și elicoptere. Din cauza condițiilor meteorologice, organizatorii au decis să renunțe la exercițiile aeriene prevăzute în partea finală a defilării, relatează agenția TASS, preluată de Agerpres.

Forțele militare ale Federației Ruse sunt capabile să respingă orice agresiune, dar pentru o luptă eficientă împotriva terorismului și a altor amenințări actuale este necesară consolidarea eforturilor întregii comunități internaționale, a declarat, cu acest prilej, președintele Vladimir Putin.

A treia vizită la Moscova

Ales președinte al R. Moldova în decembrie anul trecut, Igor Dodon este deja a la treia vizită la Moscova.

"Este prima dată în ultimii 15 ani, cînd un lider al Republicii Moldova participă la acțiunile dedicate zilei de 9 Mai, de la Moscova. Igor Dodon este însoțit de consilierul său pe probleme de politică externă, ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguța, purtătorul de cuvînt prezidențial, Ion Ceban, precum și soția, Galina Dodon, și fiul mijlociu, Bogdan", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Președinției de la Chișinău.

Miercuri, Dodon va avea o întrevedere cu președintele Dumei de Stat, precum și cu alți demnitari din Rusia.

În comunicat se amintește că aceasta este cea de-a treia vizită a lui Igor Dodon la Moscova, de la începutul acestui an.

"În această perioadă, au fost realizate mai multe înțelegeri, au fost soluționate mai multe chestiuni, în special cele ce țin de exporturile de produse moldovenești și situația migranților din Moldova în Rusia. Astfel, potrivit informației difuzate de Biroul Național de Statistică, exporturile de produse moldovenești în Federația Rusă au crescut cu 42%, ceea ce a compensat simțitor reducerea acestora din perioada 2014-2016. În primele două luni ale anului în curs, exporturile de vinuri spre Rusia au crescut, practic, de 5 ori, iar cele de mere – de 7,3 ori", se precizează în comunicat.