Întrebat vineri la Bruxelles cum apreciază o integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin unirea cu România, şeful statului a răspuns că nu este o "cale foarte fezabilă în acest moment".

"Nu cred că putem să abordăm chestiunea printr-o cale indirectă. Moldova este clar angajată pe calea europeană şi deocamdată are acordul de asociere şi toată legislaţia secundară care decurge acolo între timp este perfectată, dar trebuie toate acestea implementate şi parcursul Moldovei trebuie consolidat, după care Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre Uniunea Europeană sau nu. O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care participă la Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles.

 

Şeful statului a reafirmat faptul că România e hotărâtă să sprijine R. Moldova în parcursul ei european.

"România este foarte hotărâtă să sprijine Republica Moldova în parcursul ei european. Dacă acest parcurs va însemna integrare în Uniune sau altceva depinde evident de moldoveni şi nu de noi, în România, dar noi suntem dispuşi să continuăm sprijinul în sensul dorit evident de Republica Moldova, cu speranţa totuşi că acest parcurs va fi unul european", a susţinut Iohannis, după o întâlnire cu premierul moldovean, Pavel Filip.

El a arătat că discuţiile cu premierul Filip au vizat stadiul reformelor din ţara vecină, proiecte comune în domeniul energetic, care se află în pregătire, criza băncilor din Republica Moldova.

"Noi ajutăm în multe planuri Republica Moldova - în plan instituţional, prin diverse programe de perfecţionare, prin colaborare, inclusiv prin măsuri foarte concrete, de exemplu ajutorul financiar important pe care România l-a acordat Republicii Moldova. Deci la noi ajutorul nu este ceva ce planificăm o dată în viitor, ci ajutorul îl dăm practic, concret şi instituţional şi nu de câteva zile, ci de câţiva ani, şi avem intenţia fermă să continuăm pe această cale", a subliniat Iohannis.

Înainte de debutul summitului, Klaus Iohannis a declarat, întrebat despre invitaţia omologului său moldovean, Igor Dodon, de a vizita Republica Moldova, că acesta va primi un răspuns "in due time".

"O să primească un răspuns, cum se spune în limbajul diplomaţilor, in due time", a spus preşedintele.

Pe 31 octombrie, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, prin intermediul căruia a transmis o scrisoare şefului statului român în care îl invită pe acesta să efectueze o vizită în Republica Moldova.