Președintele Klaus Iohannis le-a spus investitorilor americani că România se va inspira din legislația americană pentru combaterea actelor de corupție din zona economică și va elimina constrângerile ce afectează libertatea economică.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis, a avut vineri, la New York, o întrevedere cu reprezentanții unor companii multinaționale americane prezente sau care doresc să investească în România, printre care: MetLife, Johnson & Johnson, Chevron, ExxonMobil, Cargill, Timken Warburg Pincus.  

Șeful statului a reiterat prioritatea României de a atrage investiții străine, unul dintre obiectivele principale ale țării noastre fiind eliminarea constrângerilor care afectează libertatea economică și reprezintă impedimente pentru investitori.

În acest sens, președintele a subliniat necesitatea implementării unui ghid de bune practici, având la bază prevederi din legislația americană (The Foreign Corrupt Practices Act) privind combaterea actelor de corupție din societatea economică. 

Iohannis le-s prezentat potențialilor investitori câteva domenii de interes, precum energie, transport, IT, agricultură, logistică, infrastructură.

”România are vocația unui exportator de securitate. Această vocație poate fi transferată în domeniul energiei (...) Independența energetică și securitatea nu pot fi separate. Independența energetică este cea mai bună soluție în acest sens”, a spus Klaus Iohannis.

El a mai declarat că România este interesată în extinderea cooperării cu SUA  în domeniul tehnologiei nucleare civile, inclusiv prin investiții americane pentru finalizarea reactoarele 3 și 4 de la Cerrnavodă.

Totodată, președintele a precizat că Bucureștiul va continua privatizarea unor companii de stat prin listarea la bursă, precum Hidroelectrica, Aeroportul Internațional Henri Coandă, Portul Constanța, Salrom.

Întrevederea de vineri a fost organizată de American-Romanian Business Council, o organizație non-profit care promovează relațiile comerciale dintre Statele Unite ale Americii și România.  

Joi, șeful statului s-a întâlnit cu reprezentanți ai sectorului financiar din SUA, ai unor bănci și fonduri de investiții, cu investitori instituționali prezenți și viitori pe piața de capital din România, precum și cu numeroși oameni de afaceri interesați de potențialul investițional oferit de economia românească.