Cu prilejul vizitei la Brigada Multinațională Sud-Est,Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, Klaus Iohannis a lansat invitația și pentru alți aliați de a lua în considerare contribuții cu forțe naționale la structurile multinaționale din România.

Brigada Multinațională Sud-Est din Craiova, județul Dolj, este cea de-a doua unitate operațională a NATO înființată pe teritoriul României. În octombrie 2017, structura a fost vizitată și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De altfel, potrivit agendei președintelui Iohannis, șeful NATO revine vineri în România, pentru a vizita Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și pentru convorbiri tête-à-tête cu șeful statului român. Pe agendă se mai află convorbiri oficiale, întâlnire cu militarii dislocați în bază și o conferință de presă comună.

”În urma eforturilor noastre intense și consecvente la nivel politico-diplomatic, pe care le-am coordonat personal îndeaproape, am reușit să obținem consacrarea la nivelul Alianței a realității că securitatea regiunii Mării Negre este parte integrantă și esențială a securității euroatlantice. În plan concret, în ultimii 7 ani, acest efort se reflectă într-o serie de rezultate remarcabile din punct de vedere diplomatic și militar. În 2015, am înființat, la București, Unitatea NATO pentru Integrarea Forțelor și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, structuri care constituie o parte importantă a măsurilor de reasigurare, iar ulterior de descurajare și apărare pe Flancul Estic”, a declarat joi Klaus Iohannis.

Președintele a subliniat că, după anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea, NATO a început ”un proces amplu și complex de adaptare politică și militară a NATO la un mediu de securitate marcat de noi provocări și de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în regiune”, iar România a fost ”profund angajată” în aceste demersuri.

Structurile de pe teritoriul României reprezintă un rezultat ”al deciziei noastre comune și ferme, ca aliați, de a consolida apărarea pe Flancul Estic al NATO prin înființarea unei prezențe aliate avansate adaptate”.

Totodată, ele reflectă hotărârea României, a aliaților și a NATO ca întreg de a lucra împreună, ”în solidaritate și deplină unitate, pentru a întări postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre și în spațiul euroatlantic în ansamblu”.

Șeful statului a promis că România își va îndeplini toate angajamentele asumate, contribuind astfel la statutul NATO de cea mai puternică și eficientă Alianță de apărare colectivă din istorie.

”Deciziile recente luate de Statele Unite ale Americii și de Franța, care ne sunt aliați și parteneri strategici puternici, de a asigura o prezență militară concretă în România, reprezintă un semnal ferm de coerență și consistență a solidarității euroatlantice. De asemenea, vreau să salut angajamentul solid și substanțial al Poloniei în țara noastră, încă de la constituirea acestei structuri multinaționale.Trupele polone aflate efectiv în țara noastră, alături de trupele române aflate în Polonia reprezintă expresia concretă a parteneriatului strategic extrem de valoros între București și Varșovia”, a spus Iohannis, invitând și alte state aliate de a lua în considerare contribuții cu forțe naționale la structurile multinaționale de pe teritoriul României.

El a reiterat faptul că România își va moderniza, în continuare, capabilitățile militare și va dezvolta structura de forțe, acordând o atenție deosebită unei tot mai bune instruiri a forțelor sale armate, inclusiv prin exerciții militare desfășurate în cadru aliat.

”Angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru Apărare în perioada următoare rămâne neschimbat, ceea ce va conduce la creșterea continuă a capacității de apărare a țării noastre”, a spus Iohannis.