Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi la Baku că Romgaz și Socar vor semna vineri un nou contract de furnizare de gaze naturale azere.

"Am mulțumit domnului președinte Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023, deci de acum câteva zile. Mă bucur, de asemenea, că mâine va avea loc semnarea de către cele două companii naționale – Romgaz și Socar - a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024", a declarat la conferința comună de presă președintele Klaus Iohannis.

El a explicat că atât Coridorul Sudic de Gaze, cât și viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susținute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securității energetice a Uniunii Europene, în ansamblul său.

Cei doi oficiali au convenit dezvoltarea în continuare și a altor proiecte cu impact regional, cum sunt cele în domeniul digital: "România și Azerbaidjan vor continua să lucreze pentru a extinde cooperarea și inițiativele strategice dintre Europa, Caucazul de Sud, dar și Asia Centrală. Cum am discutat și la București, cele două țări asigură și vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud".

Klaus Iohannis a discutat cu omologul azer și despre impactul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei și situația din regiunea Mării Negre.

"În acest context complicat, am evidențiat că solidaritatea devine și mai importantă și am apreciat conduita Azerbaidjanului cu privire la securitatea energetică regională. Astfel, cooperarea regională și diversificarea surselor și a rutelor de transport sunt și principii cheie care stau la baza unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze", a spus Iohannis.