Aflat în vizită la București, cancelarul german Olaf Scholz a reiterat sprijinul Berlinului pentru aderarea României la Schengen. Klaus Iohannis spune că aderarea la Schengen trebuie rezolvată anul acesta, deoarece în 2024 sunt multiple alegeri.

"Germania e ferm de partea României. Aceasta înseamnă - și o spun și astăzi, aici, răspicat - și obiectivul ca România să obțină, în sfârșit, în acest an statutul de membru deplin în spațiul Schengen. Țara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe președintele Iohannis încă o dată de susținerea mea în acest sens", a declarat Olaf Scholz, în conferința comună de presă de la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că susține aderarea României la Schengen și în discuțiile cu alte capitale europene și la Bruxelles, deoarece Bucureștiul a a îndeplinit toate condițiile.

"Sprijin cu putere această aderare și sper să aibă loc în acest an. Nu o să spun lucrul acesta doar aici, ci și în multe capitale și în discuțiile de la Bruxelles voi discuta, pentru ca ei să accepte acest pas. România a îndeplinit toate condițiile și avem nevoie de granițe sigure și o abordare bună a migranților și a refugiaților", a spus Scholz.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că aderarea României la spațiul Schengen este "principalul nostru obiectiv", subliniind că România își îndeplinește "rolul de garant al securității la frontiera externă, fapt recunoscut la nivel european, iar aderarea la Schengen va consolida acest spațiu".

"România a solicitat să devină parte a spațiului Schengen încă de acum aproape 12 ani și a îndeplinit condițiile foarte repede, toate condițiile - repet, toate condițiile solicitate de Acquis-ul Schengen. Acest lucru nu a fost posibil timp de mulți ani, fiindcă au existat rețineri în unele state membre, rețineri legate în principal de statul de drept. Acel Mecanism de Cooperare și Verificare a dat de gândit și am fost în situația bună de a putea încheia acest Mecanism de Cooperare și Verificare în toamna anului trecut, fiindcă România a îndeplinit între timp absolut toate condițiile pentru a fi considerat un stat de drept", a reamintit Klaus Iohannis.

El s-a referit și la votul negativ din decembrie anul trecut din Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne): "Acest vot negativ nu a fost, cel puțin așa afirmă partea austriacă, un vot împotriva României, ci a fost un vot care trebuia să atragă atenția asupra pericolului migrației ilegale".

Deși prin și din România nu există migrație ilegală, Bucureștiul a înțeles că există o problemă și a început să se implice "masiv pentru a veni în ajutorul tuturor celor care au un impact din cauza acestei migrații".

În ultimul timp s-au organizat formate de discuții, a avut loc o întâlnire destinată problemei migrației în februarie la Bruxelles, s-au clarificat multe teme, unele s-au rezolvat, iar  România a propus unele proiecte-pilot "pentru a ne mișca mai rapid în această zonă".

"Un proiect pilot care a fost agreat cu Comisia Europeană se va desfășura la granița României cu Serbia și va dovedi cum se poate manageria mai eficient procesul de identificare-returnare a migranților ilegali", a spus Iohannis, care rămâne optimist.

Pe de altă parte, el credee că problema aderării României la Schengen trebuie rezolvată în cursul acestui an: "Unu, fiindcă suntem pregătiți și dovedim acest lucru, doi, fiindcă în anul viitor vor avea loc multiple alegeri, printre care și cele europene, și nu considerăm că în 2024 această chestiune poate fi rezolvată în condiții bune".