VIDEO / INTERVIUJoe Wilson, Microsoft: Nu te poți opune transformării digitale, dar poți alege ce rol vei juca
Avansul în știință vine și ca urmare a creșterii puterii de calcul, dar și viața de zi cu zi se transformă datorită tehnologiei. Oamenii trebuie să decidă dacă vor juca un rol activ în transformarea digitală sau vor aștepta pasivi să vadă ce urmează.
Joe Wilson, General Manager Marketing and Operations at Microsoft CEE, povestește într-un interviu acordat EurActiv.ro despre provocările aduse de transformarea digitală și despre cum adoptă românii noile tehnologii.
Iată principalele
declarații ale lui Joe Wilson:
- Tehnologia are un rol determinant în modul în care va arăta medicina viitorului
- Pentru Microsoft, cancerul este o problemă de matematică, o zonă în care compania are o bogată expertiză, și vom încerca să rezolvăm această problemă.
- Nu mă tem de viteza cu care avansează tehnologia.
- Informațiile sunt utile doar dacă pot fi procesate, dacă se transformă în date.
- Oamenii trebuie să decidă dacă vor să fie parte activă a transformării digitale sau așteaptă pasivi să vadă ce urmează.
- Industria promovează echipamente care au abilitatea de a procesa date biometrice (amprente, scanarea irisului, recunoaștere vocală) pentru a crește gradul de siguranță și protecție.
- Românii adoptă foarte repede noile tehnologii. Sunt utilizatori experți ai telefoanelor mobile. Adoptă tehnologiile cloud într-un ritm foarte rapid.
- Pentru Microsoft, România e un loc în care a găsit talente remarcabile. Am găsit aici capacități tehnice excelente, și cred că acesta este motivul pentru care România a devenit o țintă pentru near-sourcing sau outsourcing în industria IT.
- Felicitări echipei din România pentru succesul la Imagine Cup – o competiție de inovații tehnologice organizată și sponsorizată de Microsoft care pune față în față echipe de studenți din întreaga lume - și felicitări României pentru multiplii ani în care a înregistrat succese în această competiție.
Vă prezentăm mai jos interviul integral (intertitlurile și sublinierile aparțin redacției):
EurActiv.ro: Microsoft vrea să învingă cancerul, recent Mark Zuckerberg și soția sa au anunțat un plan de a găsi tratamente pentru toate bolile până la finele secolului. Ce părere aveți despre aceste evoluții?
Joe Wilson: Despre Mark Zuckerberg sau despre Microsoft?
EurActiv.ro: Despre impactul tehnologiei asupra științelor medicale.
Joe Wilson: Cred
cu tărie că tehnologia are un rol determinant în modul în care va arăta
medicina în viitor. De fapt, tehnologia a avut un rol important în medicină de
la început. Știința este tehnologie. Iar avansurile din știință vin și ca
urmare a puterii de calcul, a noilor tehnologii. Microsoft, în acest caz
particular, spune că, din punctul de vedere al cercetării, cancerul este o
problemă de calcul, o problemă de matematică, iar aceasta este o zonă în care
avem expertiză, ar trebui să avem un cuvânt de spus și vom încerca. Deci, cred
că tehnologia are un rol de jucat.
Orice activitate
care are șansa să obțină profit, trebuie să aibă și oportunitatea de a dărui.
Și acesta cred că este unul din locurile în care tehnologia poate să ajute.
EurActiv.ro: Ați stabilit un termen-limită, precum Mark Zuckerberg?
Joe Wilson: Nu știu. Este un anunț care abia a fost făcut. Este un proiect foarte interesant și îi vom urmări împreună evoluția.
EurActiv.ro: În urmă cu câțiva ani, cele mai mari companii din lume erau bănci sau firme din energie. Acum companiile cu cea mai mare capitalizare bursierî sunt toate din domeniul noilor tehnologii. Care credeți că va fi situația peste cinci ani?
Joe Wilson: Posibil să fie firme de servicii, lumea evoluează către economii bazate pe servicii. Cred că tehnologia va rămâne în top. Și nu spun că aș fi un expert financiar, este o părere a unui om obișnuit, dar sincer cred că tehnologia mai are un rol important de jucat.
EurActiv.ro: Credeți că ne vom întoarce la firme din industriile clasice sau topurile vor fi dominate de reprezentanții noii economii?
Joe Wilson: Din punct de vedere istoric, de fiecare dată când se întâmplă un eveniment major, care afectează economia, apre o evoluție forțată. Acest lucru poate afecta atât oameni, cât și industrii. Nu pot spune exact ce va urma dar cred că lumea va arăta diferit, chiar și după ce va trece perioada de regres din industria petrolieră, nu ne vom întoarce la ce a fost înainte. Și înțelegem deja rolul pe care îl poate juca tehnologia în industrii diferite. Deci, cred că economia mondială ar trebui să arate diferit, să sperăm că va fi diferită, altfel nu vom fi protejați de greșelile din trecut.
Nu mă tem de viteza cu care avansează tehnologia
EurActiv.ro: Tehnologia progresează într-un ritm foarte rapid. Când credeți că ritmul de creștere va ajunge într-o fază de platou?
Joe Wilson: Sper că niciodată! Unii oameni au temeri legate de viteza cu care avansează tehnologia. Eu nu mă tem. Lucrez în industrie și am ocazia de a vedea oameni inteligenți care sunt foarte atenți și înțelepți, și sunt foarte interesați de securitate, de confidențialitate... Știți lucrurile de care trebuie să ne îngrijorăm? Avem o mulțime de oameni care se frământă foarte mult pe tema lor. De aceea, mă simt confortabil și vreau că tehnologia să continue să contribuie la rezolvarea rapidă a problemelor. Uite, în exemplul cu cancerul, nu vreau să meargă încet, vreau să accelereze. Dacă putem contribui cu ceva, cu ceea ce facem pentru cercetare, cu presiunea asupra producătorilor de hardware ca aceștia să crească mai rapid puterea de calcul, sau durata bateriilor, atunci suntem într-o poziție perfectă.
EurActiv.ro: Ce ține acum avansul pe loc, ce poate fi făcut pentru a fi grăbit?
Joe Wilson: Mă întrebați lucruri care țin de expertiza din industrie. Cred că sunt limitări fundamentale în unele arii, cum ar fi bateriile... Noi lucrăm foarte mult pe zona interfeței cât mai firești cu utilizatorul, abilitatea tuturor de a accesa, de a utiliza computerul, puterea de calcul. Sunt astfel unele lucruri care țin în loc progresul mai rapid, încă ne bazăm prea mult pe tastaturi sau mauși, când ar trebui să folosim mai mult vocea sau gesturile. Iar utilizarea acestora va fi ceva obișnuit pentru oricine, în orice țară, trebuie să facem ca învățarea să fie aproape instantanee. Acestea sunt genul de lucruri a căror rezolvare credem noi că este importantă pentru a crește ablitatea tehnologiei de a ajuta oamenii.
Cloud înseamnă acces la o putere de calcul imensă
EurActiv.ro: Majoritatea companiilor despre care vorbeam activează mai degrabă în zona software, decât în hardware.
Joe Wilson: De fapt, câte companii se mai bazează pe o singură activitate, în prezent? Iar conceptul de software a evoluat. Acum vorbim de cloud computing. Dar ce înseamnă cloud? Cloud reprezintă accesul la o putere de calcul imensă. Dacă nu lucrezi într-un domeniu ce are legătură cu tehnologia, s-ar putea să nu știi exact ce înseamnă cloud și poate fi puțin înfricoșător – ceva străin care îmi găzduiește informațiile. Dar în realitate reprezintă capacitatea de a avea la dispoziție mai multă putere de calcul, ceea ce îți permite să-ți extinzi viziunea și abilitățile, dar datele sunt menținute într-un loc sigur și protejat.
EurActiv.ro: Dar confidențialitatea și siguranța sunt încă problematice.
Joe Wilson: Sunt problematice în măsura în care peste tot sunt oameni rău-intenționați. Când apar probleme de confidențialitate și securitate a datelor, este din cauză că persoanele rău-intenționate vor să facă ceva. Astfel de evenimente se întâmplă și în lumea reală, nu numai în domeniul tehnologiei. Dacă mergi pe stradă, în orice oraș din lume, ai putea întâlni oameni puși pe fapte rele. Și pot să fiu îngrijorat de acest lucru și trebuie să mă protejez împotriva lui. Sau trebuie să mă asigur că voi cumpăra produse sau servicii care să mă protejeze. Și cred că Microsoft este un partener care te poate ajuta împotriva oamenilor răi. Este important să ai pe cineva de partea ta care gândește așa și vede lumea în acest fel.
Trăim într-o lume conectată, indiferent dacă vrem sau nu vrem
EurActiv.ro: Vorbim de transformare digitală, de cloud și de beneficiile acestora. Dar care sunt efectele negative?
Joe Wilson: Care este partea negativă? Hai să începem mai întâi cu partea bună și treceam apoi la cea negativă. În conceptul transformării digitale – trebuie să fim atenți pentru că uneori expresiile acestea sunt utilizate excesiv și apare o problemă de semnificație – dar trebuie să ne gândim la ce se petrece în lume indiferent de ce vorbim noi doi acum. Adevărul este că trăim într-o lume conectată, Internetul există, afacerile, oamenii, industriile funcționează online și în fiecare zi tot mai multă informație este adunată, fie în cloud, fie în dispozitive individuale. Acele informații sunt utile doar dacă poți face ceva cu ea. Aceste informații se numesc date, iar datele sunt utile doar dacă pot fi procesate, dacă pot avea un rezultat benefic.
Cum se aplică transformarea digitală
Joe Wilson: Continuând ideea de transformare digitală, abilitatea de a accesa datele și de a face ceva cu ele... Iată un exemplu simplu: Am în telefon salvate toate întâlnirile programate pentru aceasta săptămână. Este o facilitate utilă pentru mine. Pot intra în telefon și vedea ce am programat. Dar dacă i-aș putea spune telefonului: - Hei, cum arată ziua de miercuri? Și deodată văd exact cum arată ziua de miercuri și totul se întâmplă într-o secundă sau două. Transformarea digitală mi se aplică. Foarte simplu.
Același lucru se întâmplă în cazul unei companii. A unei entități guvernamentale. Astfel lumea avansează, cu ajutorul tehnologiei. Devine mai ușor și mai rapid, și mai util. Transformarea digitală înseamnă și analiza modului în care angajații pot fi aranjați astfel încât să fie mai productivi, înseamnă și analiza transformării produselor sau serviciilor datorită impactului tehnologiei, înseamnă și modul în care industriile se schimbă, dar se întâmplă chiar acum. Spuneam recent, într-o prezentare, că în 2003 un studiu arăta că sunt 160 milioane de bytes de informații care puteau fi accesate. Acum sunt 44 miliarde de terabytes de informații – sunt atât de multe încât e ca și cum am număra stelele din univers. Și trebuie să realizăm cât de repede s-a întâmplat și se întâmplă indiferent de ce spunem noi acum. Iar întrebarea este: vom juca un rol activ în această evoluție sau vom aștepta să vedem ce se întâmplă. Când vorbim de transformare digitală, plecăm de la persoane, ajungând la companii, autorități, la viața de zi cu zi, și trebuie să înțelegi ce se întâmplă, dar și ce rol vrei să ai.
Utilizarea datelor biometrice pentru un plus de protecție
EurActiv.ro: În România sunt poate mai multe îngrijorări legate de siguranța și confidențialitatea informațiilor decât în alte țări. Care este abordarea Microsoft când discută cu o companie românească despre mutarea datelor în cloud, de exemplu?
Joe Wilson: Cred că acesta este unul dintre cele mai importante lucruri la care ne gândim. Repet, avem o mulțime de angajați care petrec foarte mult timp căutând variante noi, îmbunătățite, idei diferite despre cum să protejeze informațiile oamenilor. Una dintre marile inovații pe care industria a încercat să o promoveze nu a fost neapărat în domeniul software, ci și în aria hardware, ci și abilitatea de a utiliza date biometrice – amprente sau scanări ale irisului. Pentru unii oameni, acest lucru poate părea foarte îndepărtat în viitor, dar este mult mai sigură folosirea unui laptop cu senzor pentru amprentă la logare decât tastarea unei parole. Cu mult mai sigură. Dacă vrei să te protejezi, poți începe cu o decizie simplă data viitoare când cumperi un echipament. Dar și noi ne gândim foarte mult la siguranță. Sunt alte modalități, ca recunoașterea vocală, scanarea irisului, care sunt deja instalate pe telefoane, și se pot regăsi și pe un laptop și ne concentrăm pe astfel de situații. Apoi, odată ce ai intrat într-un sistem, căutăm modalități de a ridica ziduri în jurul datelor. Astfel, pornind de la primul contact cu calculatorul și trecând prin toate lucrurile pe care ai putea vrea să le faci vreodată, trebuie să avem soluții pentru menținerea securității deoarece răuvoitorii nu trebuie să poată face ce vor.Cred, deci, că de la un capăt la altul al unei activități - de la echipamente la momentul în care ieși să joci fotbal cu copiii.- trebuie să existe o variantă pentru a instala ceva care te face să știi că ești în siguranță, nu doar să te simți astfel.Diferite țări pot avea anumite preocupări, din cauza istoriei lor, a vârstei medii, a modului în care operează pe piețele financiare, astfel că depinde de țara în care te afli.
Românii adoptă foarte repede tehnologia
EurActiv.ro: Ce părere aveți despre România?
Joe Wilson: Ce părere am despre țară, în general? Aceasta a fost a patra călătorie a mea în România. Am fost în București și un pic în afara orașului și m-am îndrăgostit de țară în urmă cu mulți ani. Este un loc în care oamenii glumesc și zâmbesc, și mai degrabă te îmbrățișează decât să te ignore, fac bancuri și beau un pahar cu un străin, și în care poți avea conversații foarte interesante. Mie îmi place foarte mult acest gen de cultură. Mai mult, fiindcă lucrez în domeniul tehnologiei, mă uit la cum folosesc românii tehnologia. Adoptă foarte repede. Sunt utilizatori experți ai telefoanelor mobile. Adoptă tehnologiile cloud într-un ritm foarte rapid. Companiile spun: înțelegem problemele de securitate și suntem preocupați de acest subiect, dar în cele din urmă când ne decidem că ne vom muta în cloud pentru a profita de această tehnologie, voi evolua de zece ori mai rapid decât competitorii mei pentru că voi avea acces la toată această putere de calcul. Sunt semnale în țară care arată că există creștere reală, sunt oportunități reale, oamenii se întorc în România de unde au plecat cu ani în urmă, este o creștere a PIB mai mare decât în majoritatea țărilor europene – este o țară plină de oportunități. Uneori, când locuiești într-o țară, devii prea critic, spui că se mișcă lucrurile prea greu, există niște „dar...”. Când vii din afară, observi câte lucruri s-ar putea face dacă cineva s-ar gândi că poate să-și propună să facă orice.
EurActiv.ro: Când ați venit prima dată în România?
Joe Wilson: Suntem în 2016, cred că am fost în 2008. Sau 2007-2008, poate chiar 2006, încerc să-mi amintesc.
EurActiv.ro: Deci ați văzut o dezvoltare reală între aceste date?
Joe Wilson: Da. Este o diferență clară. Le spun oamenilor din echipă că până și orașul arată altfel decât atunci când am venit prima dată. Multe clădiri au fost recondiționate, nu mai sunt atât de multe fire pe stradă, dar e un oraș foarte frumos.
Capacități tehnice excelente în România
Joe Wilson: Da, da. Treaba e că uneori uiți cît de minunat e orașul în care trăiești. Arhitectura și designul unor clădiri te duc cu gândul la istoria clasică. Ele stau acolo, dar nu le vezi pentru că trăiești aici. E ca familia.
Pentru Microsoft, România e un loc în care găsești talente remarcabile. Nu m-ai întrebat de români și de abilitățile lor. Am găsit aici capacități tehnice excelente în acești ani, și cred că acesta este motivul pentru care România a devenit o țintă pentru near-sourcing sau outsourcing în industria IT. Pentru cei care nu știu ce înseamnă asta, este vorba de utilizarea unor echipe din România pentru a face munca pe care ai fi putut-o face în altă țară. Și cred că aici avem un așa de bun sistem educațional în domeniul tehnologiei care a produs dezvoltatori foarte talentați și specialiști care cunosc bine domeniul IT și vom continua să vedem România ca o țară a oportunităților nu doar de business, ci și de recrutare.
EurActiv.ro: Ați fost arhitectul Imagine Cup
Joe Wilson: Arhitect sună mai bine decât părinte sau bunic.
EurActiv.ro: Ultima ediție a fost câștigată de o echipă din România.
Joe Wilson: Așa este. Imagine Cup este o inițiativă minunată care cred că are un scop mai important decât compania care o derulează, respectiv capacitatea unei tehnologii de a schimba ceva. Astfel că problemele pe care studenții și le asumă sunt unele dintre chestiunile cele mai arzătoare pentru societate și folosesc tehnologia pentru a le rezolva. Am aflat că șansa de a câștiga competiția rămâne unul dintre trofeele cele mai râvnite pentru un student în domeniul tehnologiilor. Deci, felicitări echipei din România pentru o asemenea realizare și, apropo, felicitări României pentru multiplii ani în care a înregistrat succese în această competiție. Nu a fost singurul succes, au mai fost ani în care studenții din România au avut o prezență puternică între echipele de elită. Uneori, uităm istoria României în acest gen de competiții.
Comentarii