Autoritățile de la Kiev au respins în mod categoric ultimatumul dat de Armatei rusă de a depune armele și de a preda orașul-port Mariupol, de la Marea Azov. Borrell spune că la Mariupol au loc crime de război.

„În Mariupol au loc crime de război masive”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, înainte de reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor de externe și ai apărării din UE.

Și ministrul german de externe Annalena Baerbock a criticat în termeni duri modul de acțiunile al agresorilor ruși, potrivit Deutsche Welle.

Instanțele trebuie să decidă, „dar, pentru mine, acestea sunt în mod clar crime de război”, a spus ea, referindu-se la atacurile împotriva țintelor civile, cum ar fi spitalele. Imaginile sunt „pur și simplu sfâșietoare”. Acest lucru face cu atât mai necesar ca Uniunea Europeană și comunitatea mondială, care cred într-o ordine bazată pe reguli, „să izoleze acest regim”.

Baerbock a anunțat că sprijină privind dublarea ajutorului militar acordat de UE Ucrainei la un miliard de euro.

+++

„Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat vicepremiera Irina Vereșciuk pentru Ukraîinska Pravda, adăugând că răspunsul a fost deja comunicat părții ruse, informează Reuters.

Irina Vereșciuk a cerut Armatei ruse să permită coridoare umanitare în Mariupol, oraș asediat de peste trei săptămâni de către forțele ruse și distrus în proporție de 80%, potrivit oficialilor ucraineni și străini.

Rusia a cerut trupelor ucrainene de la Mariupol să depună armele și să părăsească orașul. Armata rusă promisese un coridor care urma să funcționeze timp de două ore luni dimineața pentru ca toate unitățile armate ucrainene să părăsească orașul fără arme și muniții. 


Diplomat grec: La Mariupol, civilii au fost atacați fără discernământ

Consulul general al Greciei la Mariupol, ultimul diplomat UE evacuat din portul asediat, a declarat că portul de la Marea Azov va fi inclus pe lista orașelor din lume care au fost complet distruse de război, precum Guernica, Stalingrad, Groznâi, Alep, relatează Reuters.

Manolis Androulakis a organizat mai multe evacuări ale unor cetățeni și etnici greci din orașul în ruine.

El a plecat marți din Mariupol și după un drum de patru zile pe teritorul Ucrainei a ajuns în R. Moldova și apoi în România, împreună cu 10 concetățeni. 

„Sper să nu mai văd niciodată ceea ce am văzut”, a declarat Androulakis după ce a aterizat duminică pe Aeroportul internațional din Atena. 

„Eroi sunt oamenii care au rămas acolo și care vor încerca să își refacă viața din nimic", a declarat consulul elen, adăugând că „civilii au fost atacați fără discernământ”. 

Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă asediul rușilor asupra Mariupol este „un act de teroare de care ne vom aminti timp de secole”.

Cel puțin 10 etnici greci au fost uciși și mai mulți răniți de la începutul asediului rusesc asupra acestui oraș. Peste 150 de cetățeni eleni și etnici greci au fost evacuați din regiune, a anunțat Ministerul grec de externe.

Mariupol, un oraș cu peste 400.000 de locuitori înainte de război - mulți dintre ei etnici ruși - este de câteva săptămâni ținta bombardamentelor violente ale forțelor ruse. Peste 2.100 de persoane ar fi fost ucise aici, potrivit celui mai recent bilanț oficial ucrainean.

Locuitorii din Mariupol se ascund în pivnițe, iar supraviețuitorii povestesc despre cadavrele care zac pe străzi, dar și despre foame, sete și frigul îndurat, relatează AFP.

+++

Orașul-port Odesa, sudul Ucrainei, a înregistrat duminică o creștere a activității dronelor rusești deasupra orașului și zonei sale înconjurătoare, informează dpa.

+++

Forțele aeriene ruse și-au schimbat strategia de atac după pierderile inițiale. Armata ucraineană a observat că forțele ruse recurg acum la o utilizare sporită a dronelor de recunoaștere pentru a monitoriza rezultatele atacurilor cu rachete.

+++

Discuțiile dintre Moscova și Kiev nu au produs deocamdată niciun progres major, spune purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov. El a cerut statelor care pot exercita o influență asupra Ucrainei să determine Kievul să adopte o poziție mai constructivă la negocieri.

Peskov mai spune că Europa va fi lovită puternic în eventualitatea unui embargou asupra petrolului rusesc, care va dezechilibra din punct de vedere energetic continentul, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană analizează un posibil embargou asupra petrolului rusesc în contextul în care liderii europeni se vor întâlni săptămâna aceasta cu președintele american Joe Biden.

Miniștrii de externe se întâlnesc astăzi, iar surse diplomatice au precizat pentru Reuters că țările baltice susțin un embargou pentru petrolul rusesc, în timp ce Germania afirmă că nu trebuie luate măsuri pripite având în vedere prețul ridicat al energiei în Europa.

40% din necesarul de gaze naturale al UE e asigurat de Rusia. Germania, prima economie a Europei, este printre cele mai dependente de gazele și petrolul din Rusia. 

+++

Scurgeri de amoniac foarte toxic au fost detectate la un combinat chimic luni dimineață în orașul Sumî, nord-estul Ucrainei. Dmitro Jîvițki, șeful administrației regionale din Sumî, le-a cerut locuitorilor aflați pe o rază de cinci kilometri față de combinat să rămână în subsoluri sau apartamente de la parter, pentru a evita să intre în contact cu substanța chimică.

Statele occidentale au avertizat că Rusia ar putea folosi arme biologice sau chimice. Rusia a fost acuzată în mod repetat că a răspândit dezinformări despre presupuse provocări ucrainene pentru a-și justifica propriile atacuri, relatează agenția dpa. 


Cel puțin 902 civili și-au pierdut viața în războiul din Ucraina, a anunțat duminică biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (OHCHR). Datele sunt probabil mult sub bilanțul real al conflictului. OHCHR precizează că nu a putut să preia sau să verifice rapoartele privind numărul victimelor în unele orașe lovite, cum ar fi Mariupol.