Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a pledat, în primul său discurs în plenul Parlamentului European, pentru apărarea democraţiilor liberale şi a susţinut că este nevoie urgent de reforme.

Preşedintele francez a cerut reforme pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor şi temerilor cetăţenilor europeni, în cadrul unui discurs menit să sporească unitatea unei Uniuni Europene care se confruntă de mai mult timp cu diverse crize, notează Deutsche Welle.

Emmanuel Macron a vorbit de necesitatea ca democraţiile europene să prindă din nou viaţă, în contextul în care statele membre se pregătesc de alegerile parlamentare din mai 2019. Scrutinul este primul după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar.

Europenii "nu au renunțat la Europa", a declarat Macron, solicitând o dezbatere privind migraţia, o foaie de parcurs pentru reforma Zonei Euro, o reformă a sistemului bancar şi o suveranitate la nivelul întregii Uniunii care să completeze suveranitatea statelor membre.

Macron a propus crearea unui program european prin care "să fie sprijinite financiar în mod direct comunităţile locale care primesc şi integrează refugiaţi”. Liderul francez s-a referit şi la creşterea populismului în interiorul spaţiului comunitar, fenomen care a putut fi observat şi la recentele alegeri din Italia şi Ungaria.

Schimbările rapide din lumea de astăzi îi determină pe politicieni să-şi schimbe metodele, dar acest lucru nu trebuie să însemne o respingere a democraţiei, a susţinut el. "În aceste vremuri dificile, democraţia europeană e cea mai bună şansă pe care o avem… Cea mai gravă greşeală ar fi să renunţăm la modelul şi la identitatea noastră”, a spus preşedintele francez."Vedem peste tot în jurul nostru lideri autoritari şi răspunsul nu este o democraţie autoritară, ci autoritatea democraţiei”, a mai spus Macron.  

"Vreau să aparţin unei generaţii care a decis să-şi apere ferm democraţia...Nu vreau să fac parte dintr-o generaţie de somnambuli'', a adăugat el.

Preşedintele francez a denunţat tendinţa de a da vina pe Bruxelles pentru eşecurile administraţiilor naţionale. Folosind cuvinte dure, el a criticat egoismul statelor membre: "Se pare să avem de-a face cu un fel de război civil: egoismul naţional şi negativitatea par să aibă prioritate faţă de ceea ce ne leagă. Există o fascinaţie în creştere faţă de iliberalism”.

SUA se îndepărtează de valorile europene

Președintele francez a denunțat şi decalajul tot mai mare dintre UE și valorile propagate de actuala administrație de la Washington.

"Împărtășim atât de multe cu această țară (SUA), dar această țară respinge multilateralismul, comerțul liber și schimbările climatice", a spus el.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat discursul lui Emmanuel Macron, precizând că victoria sa de anul trecut a reprezentat "o nouă speranță" pentru UE.

"Adevărata Franță a revenit", a declarat Juncker.