În aprilie și mai, românii trebuie să se vaccineze, iar de la 1 iunie ar urma să fie aplicate niște măsuri de relaxare pentru revenirea la normalitate, a anunțat luni premierul Florin Cîțu, într-o conferință de presă.

Un comitet interministerial, sub coordonarea premierului, va asigura de la 1 iunie revenirea la normalitate, a precizat Florin Cîțu, adăugând că, lunile aprilie și mai sunt foarte importante pentru campania de vaccinare.

1 iunie e primul pas pentru relaxarea măsurilor și el trebuie pregătit de toate ministerele, dar totul depinde de modul în care merge campania de vaccinare.

Premierul nu a dat detalii despre ce măsuri de relaxare sunt avute în vedere, spunând că speră să fie ”cât mai multe”, pentru a avea o vacanță de vară ”mult mai bună” decât cea de anul trecut.

”În aceste două luni vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România ... La finalul lunii mai, ar însemna, în cel mai pesimist scenariu, să avem 5 milioane de persoane vaccinate și, într-un scenariu mai optimist, 6,3 milioane de persoane vaccinate”, a declarat premierul, subliniind că vaccinarea e singura soluție pentru revenirea la normalitate și redeschiderea economiei.

5 milioane de persoane vaccinate reprezintă 35% din populația adultă care trebuie vaccinată.

El a precizat că România va avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de persoane până la finalul lunii iulie.

Cițu a cerut autorităților locale, dar și reprezentanților cultelor să îi informeze, în special pe cei din zona rurală, în legătură cu campania de vaccinare.

În prezent, numărul persoanelor înregistrate pe platforma de programare este de 767.883.

În ceea ce privește situația epidemiologică, Florin Cîțu spune că lucrurile s-au stabilizat: ”Am luat niște măsuri acum o săptămână, după ce m-am consultat și cu primarii, președinții de consiliu județean, culte religioase ... Se vede că avem deja rezultate ... Avem un platou care se menține de aproape o săptămână”. Măsurile au dus la scăderea cazurilor noi de COVID-19 în București și Timișoara, a exemplificat premierul Cîțu, rugându-i pe români să mai aibă răbdare.

Premierul a afirmat că pașaportul de vaccinare nu va fi folosit pe plan intern.