Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat joi că Guvernul de la Chișinău va cere Parlamentului să declare starea de urgență.

UPDATE: Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgență pentru 60 de zile pe întreg teritoriul țării, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Vor fi intensificate eforturile de patrulare pentru a preveni eventuale provocări, a spus Maia Sandu într-o scurtă declarație de presă.

Ea a solicitat cetățenilor Republicii Moldova aflați în Ucraina să se întoarcă acasă.

"Solicit cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate", a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a precizat că mai multe curse aeriene cu destinația Ucraina au aterizat joi la Chișinău.  

Președinta R. Moldova a precizat că autoritățile îi vor ajuta pe oamenii care au nevoie de ajutor. Chișinăul are capacitatea de a ajuta zeci de mii de oameni. De asemenea, sunt „pregătite mai multe scenarii” în cazul în care va fi un flux mare de refugiați. 

"La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit, instituțiile noastre instalează centre de triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment, suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni. În același timp, guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați", a continuat președinta.