Conferinta de presa sustinuta de vicepresedintele CE Maros Sefcovic, responsabil pentru Uniunea energetica, si de comisarul european Miguel Arias Canete, responsabil pentru politica in domeniul climei si energiei.

Principalele idei prezentate de comisarul Maros SEFCOVIC:


Am adoptat strategia privind Uniunea energetica, ceea ce:


  • Ne da o foaie de parcurs pentru perioada urmatoare, integreaza mai multe politici UE.
  • Este vorba despre o abordare cuprinzatoare despre ceea ce va face Comisia pentru a imbunatati sistemul energetic din Europa
Pasii principali:
  • trebuie sa crestem solidaritatea si increderea
  •  vom schimba regulile privind acordurile interguvernamentale pe care statele membre le incheie cu furnizorii, Comisia sa fie anuntata inainte si nu dupa, vom creste transparenta contractelor in domeniul gazelor. 
  • vom integra cele 28 de piete ale energiei intr-una singura.
  • trebuie sa monitorizam mai bine proiectele critice de infrastructura si sa le punem in aplicare.
  • eficienta energetica ar trebui sa fie motto-ul nostru
  • vom promova accesul mai bun la instrumente de finantare pentru efcienta energetica in domeniul cladirilor si transporturilor 
  • vom lansa o initiaitiva de finantare pentru orase inteligente, pentru a ajuta actorii locali
  • Comisia si-a conturat viziunea si actiunile necesare, insa adevarata munca incepe acum. 
  • Voi incepe sa dezvolt un cadru de guvernanta robust. intentioenz sa prezint la finalul acestui an prima editie a starii Uniunii energetice.
  • As conchide spunand ca avem nevoie de pressing full-cord permanent si transmit "mingea de baschet" dlui comisar Canete.

Principalele idei prezentate de comisarul Miguel Arias Canete:


- Astazi am demarat o piata energetica unitara in Europa. 
- Punctez ce voi face: legi noi si o mai buna implementare pentru o piata energetica si integrata unica. Avem un plan de actiune in acest sens. 
- Vom incerca sa facem operational software-ul pietei energetice, vom avea un nou design pentru piata electricitatii. 
- Trebuie indepartate barierele, vom face ca Agentia europeana in domeniu sa coopereze mai binne si sa ne asiguram ca preturile si taxele nu vor denatura piata. Vom incerca sa eliminam treptat preturile reglementate. 

Ce inseamna, concret, Uniunea energetica:


Concret, Uniunea energetica inseamna:


  • Clauza de solidaritate: reducerea dependentei de furnizori unici si sprijinirea deplina pe vecinii lor, in special atunci cand se confrunta cu intreruperi ale aprovizionarii cu energie; cresterea transparentei in ceea ce priveste acordurile incheiate de tarile UE in vederea achizitionarii de energie electrica sau de gaze naturale din tarile terte;
  • Fluxurile de energie echivalente unei a cincea libertati: trecerea libera a fluxului energetic peste frontiere - aplicand cu strictete normele actuale in domenii precum disocierea activitatilor in sectorul energetic si independenta autoritatilor de reglementare, daca este necesar prin introducerea unor actiuni in justitie. redefinirea pietei energiei electrice, astfel incat aceasta sa devina mai interconectata, mai regenerabila si mai reactiva; revizuirea dramatica a interventiilor statului pe piata interna si eliminarea treptata a subventiilor daunatoare mediului.
  • Eficienta energetica pe primul loc: redefinirea fundamentala a eficientei energetice si considerarea acesteia ca sursa de energie in sine, astfel incat sa poata concura in conditii de egalitate cu capacitatea de productie;
  • Tranzitia catre o societate cu emisii scazute de carbon care este facuta sa dureze: asigurarea faptului ca energia produsa pe plan local - inclusiv din surse regenerabile - poate fi absorbita cu usurinta si cu eficacitate in retea; promovarea suprematiei tehnologice a UE, prin dezvoltarea urmatoarei generatii de tehnologii regenerabile si transformarea UE intr-un lider in domeniul electromobilitatii, in timp ce intreprinderile europene cresc nivelul exporturilor si dau dovada de competitivitate la nivel mondial.
  • Cetatenii reprezinta nucleul unei Uniuni energetice. Preturile pe care acestia le platesc ar trebui sa fie accesibile si competitive. Energia ar trebui sa fie sigura si durabila, caracterizata de un nivel mai ridicat de concurenta si libertate de alegere pentru fiecare consumator.
  • Aceste angajamente, precum si altele, fac parte dintr-un plan de actiune menit sa indeplineasca aceste obiective ambitioase ale politicii noastre in materie de energie si clima.

Citeste comunicatul integral al Comisiei Europene aici