Sunt cei care dau ultima șansă pacienților cu COVID-19. Stau la ultima poartă. După ei e Sfântul Petru cu tot ceea ce scrie în Biblie. Tot ce își doresc e ca oamenii să înțeleagă că virusul e în aer și e un virus care ucide cu durere. Iar negarea lui înseamnă un cerc închis pe care ne vom roti fie până vom conștientiza, fie până când vom rămâne foarte puțini.

Cu o experiență de peste 45 de ani în domeniul anesteziologie, șeful Clinicii Universitare Reanimare, Victor Cojocaru, luptă acum pentru viețile pacienților COVID pozitivi ajunși în Terapie Intensivă în stare gravă și extrem de gravă. Răsfoiește câteva radiografii ale pacienților, paralel răspunzând la telefoane.

- Asta-i o radiografie nu chiar bună. Este a unui bolnav intrat aseară. Unde-i negru aici, vedeți? Acesta-i aerul de sub piele. Plămânul s-a spart și aerul a ieșit sub piele.Daniel a adus aseară, cu Aviasanul, un bolnav muribund, în stare foarte gravă.

Daniel Mândrilă are 32 de ani. A început să lucreze din anul patru de studii și timp de șapte ani a lucrat felcer pe ambulanță. Acum este șeful secției Terapie Intensivă 3 COVID, de la spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Daniel Mândrilă, șef secție Terapie Intensivă 3 COVID, SCR „Timofei Moșneaga” / FOTO: Report.md

Report.md: Pe rețelele de socializare, pe la oficiile poștale sau prin magazine oamenii spun că nu există niciun virus și că tot ce anunță autoritățile este conspirație. Spun că medicii au de îndeplinit planul...

Victor Cojocaru: Oamenii pot spune orice, pentru că au libertatea cuvântului. Realitatea este însă alta - COVID-ul există în toate țările lumii, inclusiv la noi. Potrivit datelor OMS, Moldova este campioană la numărul pacienților gravi. La spitalul nostru tratăm cazurile grave și extrem de grave. În Terapie Intensivă nu doar că sunt foarte mulți pacienți, dar sunt în stare extrem de gravă. Totuși, comparând statisticile, în alte țări letalitatea este mai înaltă. Dacă la începutul epidemiei primeam câte 48-54 de pacienți zilnic, astăzi avem 34. Doar că sunt într-o stare mult mai gravă decât cei de la început. Explicația e simplă - valul. Mai întâi a fost un număr mare de infectări, iar complicațiile au apărut abia peste două săptămâni, plus încă vreo 2-3 săptămâni de tratament și, respectiv, decesele corespund numărului de îmbolnăviri.

Daniel Mândrilă: Din păcate, virusul este real și e foarte agresiv. Aceste (teorii ale conspirației) supoziții ale oamenilor depind de educația și responsabilitatea fiecăruia. Dacă eu sunt responsabil, ar fi bine ca toată lumea să fie așa și, poate, situația ar fi alta.

Citiți continuarea pe Report.md.