Primarul general al Capitalei susține că în România există o ''uriașă corupție'' în zona de construire, dar nu există și corupți, exprimându-și speranța, totodată, ca aceștia să fie condamnați înainte de producerea unui seism ca în Turcia.

"Experiența pe care o vedem acum în Turcia ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme: modul în care se construiește în România și în București este o chestiune de siguranță națională. Și, din păcate, instituțiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construiește în București nu sunt la înălțimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă. Dau un singur exemplu: PUZ-urile de sector. Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanțele, s-a permis în mod nelegal construirea în plus cu 10 de milioane de metri pătrați. Și de doi-trei ani, de când au fost aprobate, nu a existat vreo reacție de la instituțiile de control ale statului. Aceasta este chestiunea asupra căreia trebuie cu toții să ne aplecăm. Fără discuție, există o uriașă corupție în zona de construire, fără să avem corupți. Eu sper că corupții din zona imobiliară să ajungă la pușcărie înainte să avem un cutremur și nu după, cum se întâmplă în Turcia", a afirmat luni Nicușor Dan, relatează Agerpres.

El a spus că în România nu există o lege de amnistie a construcțiilor, așa cum există în Turcia, dar numeroase autorizații de construire contestate de către vecini ajung să fie declarate nelegale de către instanțe.

Dan a menționat că Primăria pierde cam jumătate din procesele de acest tip, în baza autorizațiilor emise de administrații anterioare.

"Ce s-a întâmplat în Turcia a fost că în ultimii cel puțin 15 ani, după cunoștințele mele, poate și mai de mult, din când în când venea câte o lege de amnistie care spunea că tot ce s-a construit te duci la Primărie și legalizezi, indiferent cum s-a construit. Din fericire, lucrul acesta nu s-a întâmplat în România, adică nu a existat o astfel de lege de amnistie. Însă, există nenumărate... Ca să vă dau un exemplu, pe autorizațiile de construire care sunt contestate de vecini, emise de administrațiile anterioare, un proces din două îl pierdem, în sensul că instanța spune că autorizația este nelegală", a precizat el.

Nicușor Dan a adăugat că o construcție, chiar dacă nu respectă prevederile în vigoare, ajunge să intre în circuitul civil în cazul în care nu este contestată.