La 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și în ajunul Zilei Europei, Charles Michel propune ca planul de reconstrucție a Uniunii Europene post-pandemie să fie numit “Planul De Gasperi”, unul dintre părinții fondatori ai UE.

Principalele mesaje din discursul video al președintelui Consiliului European Charles Michel adresat Conferinței "Starea Uniunii” organizată anual de Institutul Universitar European din Florența, Italia: 

  • Această pandemie e cea mai mare criză care afectează întreaga planetă de la cel de-al doilea Război Mondial.
  • Vom câștiga această bătălie. Nu e nicio îndoială. Adevărata provocare e să transformăm această criză fără precedent într-un avantaj și să învățăm lecțiile necesare pentru a construi o Europă mai bună și o lume mai bună. 
  • Avem nevoie de ”o foaie de parcurs practică”, un plan de recuperare și transformare.
  • S-a tot vorbit de un nou ”Plan Marshall” (numit după secretarul de stat american care l-a conceput), poate am putea numi proiectul nostru ”Planul De Gasperi” (după numele unui fost premier italian și unul dintre părinții fondatori ai spațiului comunitar). 
  • Acordul verde și agenda digitală trebuie să constituie coloana vertebrală a planului, deoarece aceste proiecte reprezintă motoare puternice pentru transformare și progres.