Peste 14.000 de plicuri ale românilor din Diaspora care au votat prin corespondență la alegerile parlamentare nu au ajuns la birourile electorale până la 3 decembrie. Ludovic Orban a spus că nu este o responsabilitate a Poștei Române sau a AEP.

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu e responsabilitatea Poștei Române, a Autorității Electorale Permanente (AEP) sau a Biroului Electoral al secțiilor de votare din străinătate în cazul celor circa 14.000 de voturi din Diaspora care au ajuns după 3 decembrie, data limită stabilită prin lege:

"Orice plic a ajuns mai târziu a fost considerat nevalid. Data de 3 decembrie a fost stabilită astfel încât dacă cineva, fie din cauza serviciului poștal din țara unde se găsește, fie din cauza faptului că poate a trimis plicul prea târziu, fie dintr-o altă cauză, nu poate să voteze valid prin corespondență, să i se permită exercitarea dreptului de vot fizic".

"Există un termen limită în care cetățenii români cu domiciliul în străinătate trebuie să își exprime această opțiune. Și-au exprimat dorința de a vota prin corespondență peste 39.000 de cetățeni. La analiza acestor solicitări au fost constatate 35.000 și ceva de cereri valide, pentru care s-a trimis plicul în perioada 4-14 noiembrie, de către Poșta Română, care conține inclusiv plicul care trebuia trimis înapoi. Cetățeanul care a avut un set de instrucțiuni în interiorul plicului respectiv a avut dreptul să-și exercite votul”, a mai spus Orban, adăugând că cei cei ale căror voturi nu sunt considerate valide au fost informați că pot să își exercite dreptul constituțional prezentându-se la secția de votare.

Poșta România a precizat că din totalul de 35.808 de plicuri cu documente pe care le-a expediat pentru votul în străinătate, până în 3 decembrie a primit și predat către AEP doar 18.421 de plicuri. Peste 1.000 de plicuri s-au întors în România după expirarea termenului limită prevăzut pentru votul prin corespondență. 

"Compania Națională Poșta Română, în calitate de funizor național de servicii poștale, a realizat în parteneriat cu Autoritatea Electorală Permanentă, serviciile de expediere a documentelor electorale către cetățenii români din diaspora care și-au exprimat intenția de a vota prin corespondență. De asemenea, Poșta Română, în baza angajamentului asumat în parteneriatul cu AEP, realizeaza și serviciul de predare a plicurilor, conținând buletinele de vot recepționate din străinătate, până în data de 3 decembrie, ora 23:59”, a subliniat Poșta Română într-un comunicat.

Activitatea de distribuire efectivă a plicurilor electorale expediate de Poșta Română se realizează de către fiecare operator poștal național, din țara în care românii din diaspora au rezidența.