Ministrul german al Apărării s-a întâlnit miercuri cu trei grupuri politice din PE pentru a le convinge să-i acorde un vot de încredere săptămâna viitoare. Ea le-a prezentat prioritățile sale: statul de drept, migrația, competitivitatea și clima.

Ursula von der Leyen, propusă de Consiliul European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, a susținut, în cadrul discuțiilor cu S&D, Renew Europe și Verzi, că va fi mai dură decât actuala Comisiei Europeană în privința statului de drept și va introduce un mecanism pentru monitorizarea respectării statului de drept în toate statele membre ale Uniunii Europene.

”Acesta este fundamentul - respectarea statului de drept'', le-a spus ea eurodeputaților ”verzi”, dar aceștia nu au fost convinși de discursul ei.

După o discuție de două ore, Verzii au anunțat că nu sunt pregătiți să-i sprijine candidatura și ar putea să nu fie singurul grup politic din PE care se opune preluării de către von der Leyen a conducerii Comisiei.

"Declarațiile Ursulei von der Leyen au fost dezamăgitoare. Nu am auzit nicio propunere concretă, fie în privința statului de drept, fie în privința schimbărilor climatice...Nu vedem cum e posibilă schimbarea cu un astfel de candidat”, a declarat copreședinta Ska Keller. "Doamna von der Leyen pur și simplu nu e un președinte de Comisie pe care Grupul Verzilor/EFA să-l poată sprijini”, a declarat și Philippe Lamberts, potrivit EurActiv.com.

Nici socialiștii nu au fost prea impresionați. "Nu am primit suficiente răspunsuri, astfel că vom pune pe hârtie solicitările noastre și o vom evalua pe baza răspunsurilor pe care le vom primi”, a declarat președinta S&D, Iratxe Garcia Perez, după întâlnire. Katarina Barley, fosta ei colegă de guvern, acum vicepreședintă a Parlamentului European, le-a spus jurnaliștilor că o cunoaște foarte bine pe Ursula von der Leyen, dar nu-i știe opiniile despre Europa. 

Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, a apreciat discuția drept ”foarte bună”, dar a precizat că votul europarlamentarilor Grupului depinde de dorința Ursulei von der Leyen de a răspunde solicitărilor lor: organizarea unei conferințe privind viitorul Europei, introducerea listelor transnaționale la viitoarele alegeri europarlamentare, sprijinirea unui mecanism privind statul de drept și numirea liberalei Margrethe Vestager în funcția de vicepreședinte al Comisiei, cu aceleași puteri ca socialistul Frans Timmermans. 

Ea a promis că va cere tuturor statelor membre să vină cu câte două propuneri de comisar - un bărbat și o femeie - pentru a putea atinge un echilibru de gen în Comisie. Ministrul german a mai spus că două persoane, Frans Timmermans și Margrethe Vestager, au deja locul asigurat în viitoarea CE, ea dorind ca olandezul să se ocupe în continuare de chestiunea statului de drept, ”dacă vrea”.

Von der Leyen a pledat pentru o agendă climatică mai ambițioasă, pentru un salariu minim la nivel european și pentru un rol mai puternic al UE în lume.

Conform EurActiv.com, ea nu a reușit să prezinte un program clar pentru următorii ani, dar asta nu e o supriză din moment ce nu a candidat la europarlamentarele din mai.