Premierul Florin Cîțu a declarat vineri că, în prezent, e prematur să se discute de un certificat de vaccinare, în condițiile în care campania de vaccinare e abia la început.

Întrebat dacă a discutat cu președintele Klaus Iohannis și care e opinia sa, premierul Florin Cîțu a declarat: ”Nu avem această discuție în acest moment, e prematur. În momentul în care ai doar un început al campaniei de vaccinare nu poți să vorbești de un pașaport de vaccinare. Dacă vom avea toată populația vaccinată, atunci da”. 

Liderii UE au discutat joi seara despre un certificat unic de vaccinare în spațiul comunitar. Acesta ar putea fi gata peste trei luni.

În cadrul reuniunii, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue.

Premierul a negat faptul că ar exista discuții bilaterale cu Grecia și Israel privind un pașaport de vaccinare.

Întrebat miercuri la Antena 3 dacă se pune problema unui pașaport de vaccinare, ministrul economiei Claudiu Năsui a precizat că există discuții cu omologii din Grecia și Israel pentru a-i ajuta pe turiști să circule în această vară.

”Depinde foarte mult și de țări. De exemplu, și Grecia și Israelul au spus că ele vor să ceară fie un test negativ, fie vaccinul, fie un test de anticorpi (...) Am mai avut discuții și cu alte state, dar vreau să comunic doar când avem rezultate", a spus Năsui.