La trei ani de la asasinarea jurnalistei de investigație din Malta, Parlamentul European a lansat vineri un premiu care va recompensa jurnalismul care reflectă principiile și valorile UE.

Scopul premiului Caruana Galizia este de a recunoaște jurnalismul de excepție care reflectă principiile și valorile Uniunii Europene, consacrate în Carta europeană a drepturilor omului.

"Parlamentul European consideră că protecția libertății presei în întreaga lume și, în special, a jurnaliștilor de investigație, în exercitarea atribuțiilor lor, este în interesul vital al societăților democratice. Chiar dacă premiul este inițiat și sprijinit de Parlament, pentru a proteja independența premiului și activitatea mass-mediei, premiul va fi gestionat de un partener mass-media independent cu sediul în UE", precizează Legislativul european.

Parlamentul European inițiază procesul de selecție a unei organizații independente care va stabili criteriile detaliate și va decide cu privire la juriul pentru desemnarea acestui premiu.

Înainte de sfârșitul anului 2020, va fi lansată o procedură de ofertare pentru selectarea unei astfel de organizații.

Cererea de candidaturi va fi lansată în jurul datei de 3 martie 2021 — Ziua Mondială a Libertății Presei.

Ceremonia anuală de decernare a premiilor va avea loc în fiecare an în jurul datei aniversare a asasinării jurnalistei.