În această dimineață (7 aprilie 2015) președintele ICCJ, Livia Stanciu, și-a exprimat poziția față de declarațiile controversate ale fostului președinte Traian Băsescu referitoare la sistemul de justiție din România. 

Livia Stanciu a declarat că în ultima perioadă sistemul de justiție din România se confruntă cu puternice atacuri și critici care nu sunt justificate și care contribuie la reducerea credibilității țării noastre în fața celorlalte state. 

Întrebată de reporteri ce părere are despre declarațiile făcute de fostul șef de stat Traian Băsescu la adresa justiției, președintele ICCJ a declarat că logica acestui discurs nu poate fi înțeleasă: 

Este regretabil că un fost șef de stat s-a exprimat în astfel de termeni (...) Un președinte care are la activ mai multe mandate în aceste funcții ar trebui să reprezinte un model de comportament public. Nu înțeleg logica acestui tip de discurs. Am rețineri pentru că în mai multe rânduri am văzut în presă prezentate trunchiat afirmații scoase din context.

Totodată, Livia Stanciu a spus că declarația privind parteneriatul dintre DNA și ICCJ, despre care a amintit cu ocazia prezentării raportului anual al procurorilor anticorupție, a fost scoasă din context:

Nu este prima dată când sunt scoase din context declarații (...) Am spus că vom fi parteneri în lupta anti-corupție. Faptul ca nu a fost prezentată în context a făcut posibil ca să fie denaturată această declarație.

Președintele ICCJ susține că țara noastră trebuie să fie privită drept un "stat onorabil, cu un sistem de justiție performat" însă astfel de declarații nu fac decât să ne discrediteze pe plan extern. 

Surse: HotNews.ro și Digi24.ro