Comisia Europeană a prezentat luni în Comisia LIBE a Parlamentului European rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria, publicate pe 13 noiembrie. Emilian Pavel (PSD) a acuzat Comisia că nu are competenţe pentru instituirea MCV doar pentru două state.

Raportul a fost unul negativ pentru România, în timp ce în cazul Bulgariei au fost remarcate progrese. În actualele condiţii, în cazul Bulgariei MCV ar putea fi ridicat în mandatul actualei Comisii.

Live text:

În cazul României situaţia e complicată, CE a fost nevoită să-şi pună întrebarea dacă se mai poată vorbi de progrese ireversibile, spun reprezentantul Comisiei Europene.

Din păcate, această tendinţă de reversabilitate nu s-a oprit, acţiunile Guvernului român au impus recomandări din partea Comisiei în trei domenii. Recomandările cer ca România să reanalizeze măsurile luate în contextul recomandărilor CE, ale Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

Se va mai face o evaluare până la sfârşitul mandatului acestei Comisii.

Emilian Pavel (PSD): "Începând cu 2010, România nu mai are nicio obligaţie juridică faţă de MCV. aşa că vă rog frumos să-mi indicaţi în baza cărui articol din Tratat încă acest MCV există. Vreau să-mi spuneţi ce cadru legal stă în spatele acestui mecanism, astăzi în 2018. În acest raport, de această dată, Comisia Europeană şi-a depăşit cu mult prerogativele pe care prin tratatele şi acordurile europene. Oricum, dvs nu aveţi competenţa de a institui astfel de mecanisme, discreţionar pentru doar două state".

"Ar trebui, dacă vă place atât ce mult acest mecanism şi este atât de eficient să fie valabil pentru toate cele 28 de state, în curând 27. Faptul că aţi solicitat ca România să nu aplice legile votate ale Parlamentului naţional şi validate de Curtea Constituţională e o ingerinţă directă şi inacceptabilă în ordinea constituţională a unui stat membru. Dvs aţi avut, prin acest raport, o imixtiune directă în chestiuni ce ţin exclusiv de suveranitatea statului român", a spus Pavel, referindu-se la numirea Adinei Florea la conducerea DNA şi la cererea de suspendare a Procurorului general.

El a mai spus că în Germania Procurorul general a fost demis la o zi după ce l-a criticat pe ministrul Justiţiei şi nimeni nu a cerut socoteală.

"Cine vă dă informaţiile care stau la baza acestor rapoarte? De ce ascultaţi doar anumite surse şi nu luaţi în considerare ce spun exact instituţiile care dvs le vreţi mai puternice şi mai vocale? Văr rog să-mi spuneţi exact ce informaţii stau la baza acestor rapoarte care sunt - repet - discreţionare la adresa a două state membre?", a mai întrebat eurodeputatul PSD.

El a reluat marota privind neprimirea celor două state în Schengen urmare a unor interese economice:

 

"Acest Mecanism este unul politic, folosit politic de state membre care nu doresc ca România şi Bulgaria să ajungă în Spaţiul Schengen, pentru că le-ar crea probleme economice altor state membre.Şi nu-mi spuneţi mie Comisia Europeană, din nou, că acest raport nu are nicio legătură cu Schengen, pentru că ceilalţi lideri europeni care sunt în Consiliu şi se opun intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen exact acest lucru spun: cât timp avem Mecanismul de Cooperare şi Verificare nici nu ne gândim să votăm în JAI....Dacă-mi spuneţi dvs aici că nu este adevărat acest lucru, permiteţi-mi să nu vă cred".

 

  • această atitudine, modul în care folosiţi MCV alimentaţi un curent antieuropean.
  • ne cereţi să încălcăm legile votate în Parlament.

Răspunsul Comisiei: MCV a fost decis în urma situaţiei din momentul aderării, ca un fel de garanţie pentru îndeplinirea unor obligaţii ale acestor două state, a răspuns reprezentantul Comisiei.

Abordarea noastră şi nici baza acestui mecanism nu s-au schimbat. Discutăm cu o gamă amplă de interlocutori, iar GRECO şi Comisia de la Veneţia au o opinie similară cu a noastră.

Comisia s-a exprimat foarte clar de-a lungul anilor, nu acceptăm legătura cu Schengen, nu acesta e motivul pentru care există MCV, a mai spus acesta, recunoscând că unele state membre au făcut această legătură.

Comisia e de părere că Mecanismul a dus la progrese, nu e o soluţie de tip panaceu, nici nu spunem că avem drept obiectiv perfecţiunea.

Emilian Pavel nu e mulţumit de răspuns: "Am învârtit lingura în supă" şi cere lămuriri cu privire la protocoalele secrete care nu sunt menţionate în raport.

Reprezentantul Comisiei l-a trimis pe eurodeputatul PSD la raport pentru a citi despre protocoalele secrete.