Procurorul general Alex Florența a anunțat miercuri că parchetele înregistrează un minim istoric de 69% în ceea ce privește gradul de ocupare a schemei de personal.

Anul trecut au ieșit la pensie 165 de procurori, în contextul modificărilor legislative și discuțiilor din spațiul public privind salarizarea personalului din justiție. 

În schimb, în cursul anului 2023, au intrat în sistem un număr de doar 40 procurori.

Doar zece unități de parchet din 235 funcționează cu schema de procurori completă, a precizat procurorul general Alex Florența, în discursul de prezentare a raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2023. 

La sfârșitul anului 2023, gradul de ocupare a schemei de procurori la nivelul Ministerului Public a scăzut la un minim istoric de 69,22%, situația fiind complicată inclusiv la nivelul unor parchete superioare, cu competențe directe în investigarea unor infracțiuni grave (omor, evaziune fiscală, spălare de bani, corupție).

Situația e gravă și în ceea ce privește ”funcțiile de conducere unde, dintr-un total de 655 de funcții la nivelul Ministerului Public (inclusiv DNA și DIICOT), la finalul anului 2023, un număr de 370 de funcții erau vacante, ceea ce reprezintă un procent de 56%", a declarat Alex Florența. 

Cea mai îngrijorătoare situație e reprezentată de gradul de ocupare a posturilor de procuror la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a ajuns în cursul anului 2023 la un procent de 39,58%. Modificările legislative care au generat pensionări masive și lipsa motivației procurorilor de a accesa oportunitățile de promovare sau transfer sunt principalele cauze pentru această situație.

Cu toate acestea, anul trecut au fost soluționate 546.000 de dosare, cu 1,7% mai multe ca în 2022. Florența a precizat că în 2023 s-a înregistrat o creștere cu 3,9% a numărului cauzelor soluționate prin trimitere în judecată. El a mai anunțat că numărul inculpaților achitați definitiv a scăzut cu 11,3% față de 2022. 

Cumpărarea de influență, traficul de influență, traficul de migranți, luarea de mită, traficul și consumul ilicit de droguri sunt categoriile de infracțiuni care au înregistrat anul trecut creșteri în ceea ce privește numărul de inculpați trimiși în judecată.