Comisia Europeană a anunțat luni investiții de 101,2 milioane de euro în cele mai recente proiecte din cadrul programului LIFE pentru mediu și politici climatice.

Finanțarea va sprijini 10 proiecte de anvergură vizând mediul și clima în nouă state membre și va ajuta tranziția Europei către o economie sustenabilă și către neutralitate climatică. Aceste proiecte vor fi derulate în Cipru, Estonia, Franța, Grecia, Irlanda, Letonia, Slovacia, Cehia și Spania.

Proiectele integrate îmbunătățesc calitatea vieții cetățenilor, ajutând statele membre să respecte legislația UE în șase domenii: natură, apă, aer, deșeuri, atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la schimbările climatice.

Ele sprijină punerea în aplicare a legislației în materie de mediu și climă într-o manieră coordonată și pe scară largă la nivel teritorial, antrenând finanțare din partea altor surse ale UE, a actorilor naționali și regionali și a investitorilor privați.

"Pactul ecologic european vizează îmbunătățirea bunăstării și a prosperității cetățenilor noștri, protejând totodată natura și clima. Proiectele din cadrul programului LIFE au jucat un rol important timp de mulți ani și continuă să aibă un impact major asupra mediului natural. Prin investițiile anunțate astăzi în valoare de 100 de milioane EUR, vom contribui la conservarea unor habitate naturale prețioase, la menținerea unui aer curat și la reducerea poluării în multe lacuri și râuri din Europa", a declarat vicepreședintele executiv al CE, Frans Timmermans.