În capitala R. Moldova a avut loc duminică o amplă acțiune de protest față de intenția democraților și socialiștilor (susținuți și de popular-europenii lui Iurie Leancă) de a schimba sistemul electoral, relatează Report.md.

Organizatorii manifestației anti-guvernamentale au întocmit o Rezoluție ce urmează a fi adresată partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, inclusiv Comisiei de la Veneția, în care se vorbește despre capturarea statului Republica Moldova: ”Ne opunem cu fermitate trecerii la sistemul electoral mixt. Schimbarea sistemului electoral are drept scop avantajarea PDM și PSRM la următoarele alegeri prin coruperea alegătorilor”.

Prin aceeași rezoluție, manifestanții cer Parlamentului retragerea inițiativei de schimbare a sistemului electoral.

+++

Într-un mesaj adresat cetățenilor, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a chemat populația să iasă în stradă ”să apere dreptul de a schimba această guvernare pe cale pașnică și democratică”.

”Toți cei care cred că oamenii cinstiți trăiesc greu în Republica Moldova, toți cei care cred că guvernarea actuală condusă de Plahotniuc și Dodon își bate joc de cetățeni, trebuie să vină duminică în fața Parlamentului. Ieșim ca să ne apărăm dreptul de a schimba această guvernare pe cale pașnică și democratică. Ieșim pentru a nu le permite să ne fure voturile. Haideți să nu lăsăm o mână de indivizi care ne-au furat prezentul să ne fure și viitorul!”, a îndemnat Maia Sandu.

Organizatorii protestului cer retragerea inițiativei de schimbare a sistemului electoral.

Ei au anunțat că protestul este unul pașnic și au solicitat manifestanților să-i dea pe mâna poliției pe cei care vor încerca să provoace mulțimea la violență.

Primăria a anunțat că traficul rutier pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Maria Cebotari - Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, a fost suspendat pe perioada protestului din fața Parlamentului.

Potrivit Report.md, cetățenii au furnizat jurnaliștilor probe care confirmă că guvernarea organizează un anti-protest și încearcă să restricționeze deplasarea manifestanților anti-guvernamentali spre centrul Chișinăului.

Vlad Gribincea i-a cerut în discursul său lui Igor Dodon să-și retragă proiectul de modificare a sistemului electoral, iar liderului PPE, Iurie Leancă, i-a cerut ”să nu îngoape țara de dragul intereselor de moment”. Potrivit lui, fără votul socialiștilor și popular-europenilor, dorința lui Plahotniuc de a schimba sistemul electoral este sortită eșecului.

Detalii și live text și foto pe Report.md.