Mii de persoane au protestat în cele mai mari orașe din Turcia, după ce Ankara a ieșit joi, în mod oficial, din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor.

Protestele au izbucnit la câteva ore după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a apărat decizia de retragere din Convenția de la Istanbul, negociată în cel mai mare oraș din Turcia în 2011 și având ca scop prevenirea și condamnarea violențelor împotriva femeilor și a abuzului domestic, relatează Reuters. 

 ”Nu vom fi reduse la tăcere, nu ne vom teme”, au scandat femeile pe străzile din Ankara. ”Nu renunțăm la Convenția de la Istanbul”, era scris pe un banner violet.

În Istanbul, poliția a lansat gaze lacrimogene pentru a împrăștia protestatarii. 

Erdogan a anunțat în martie retragerea din Convenție, susținând că Turcia va folosi legislația națională pentru a apăra drepturile femeilor. 

El a respins criticile celor care au caracterizat decizia drept ”un pas înapoi” în combaterea  violenței împotriva femeilor.


Convenția de la Istanbul a fost semnată de 45 de state și de Uniunea Europeană, fiind primul tratat internațional care stabilește norme juridic constrângătoare pentru prevenirea violenței împotriva femeilor.

În Turcia, cazurile de feminicid au crescut constant în ultimii 10ani, dar Guvernul de la Ankara a susținut că tratatul ”subminează valorile familiale” și ”normalizează homosexualitatea” prin apelul său la nediscriminare în funcție de orientarea sexuală.

Criticii susțin că Erdogan încearcă, prin această decizie, să-și asigure voturile alegătorilor tradiționaliști.