Poliția desfășoară cercetări in rem pentru falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în urma acuzațiilor de fraudă la alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Acuzațiile au fost făcute de Clotilde Armand.

UPDATE

Inițial, Dan Tudorache a declarat că bărbatul cu procesele verbale era ”un curier ... un reprezentant al partidului care strânge procesele verbale de la reprezentanții noștri din secții”.

În realitate, era vorba de Sorin Cătălin Tomescu, candidat PSD la funcția de consilier.

Mihai Drăgan, avocatul lui Dan Tudorache și reprezentantul juridic al PSD Sector 1, a explicat marți, într-o conferință de presă, că Tomescu a fost ”urmărit, hăituit, agresat” de un grup de susținători ai lui Clotilde Armand, de aceea s-a întors și s-a grăbit să intre în clădirea în care se aflăi Biroul Electoral de Sector și două Direcții ale Primăriei Sectorului 1.

Totodată, PSD a cerut astăzi Biroului Electoral Central anularea alegerilor sau renumărarea voturilor, invocând fraudarea alegerilor în defavoarea lui Dan Tudorache. Solicitarea a fost transmisă după expirarea termenului legal.

Biroul Electoral Central s-a întrunit marți după-amiază în ședință, dar o decizie privind solicitarea PSD de renumărare a voturilor a fost amânată pentru miercuri, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

+++

”Ieri, Secția 4 Poliție a primit un apel de la un bărbat care a sesizat faptul că un bărbat a ieșit din incinta Biroului electoral și are mai multe procese verbale. La fața locului s-au deplasat polițiștii de la Secția 4, iar în incintă au fost găsite mai multe persoane. Toate au fost conduse la poliție, împreună cu bărbatul care avea asupra sa procesele verbale. Au fost audiate opt persoane. Procesele verbale sunt în număr de 473 și în continuare efectuăm cercetări, poliția sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoriei Sectorului 1 sub suspiciunea falsificării de documente și evidențe electorale ... Bărbatul era înscris pe lista electorală a unui partid politic, la rubrica de consilieri locali”, a declarat marți șeful Poliției Sectorului 1, comisar-șef de poliție Ionuț Dana. 

El a mai anunțat că Poliția face verificări, prin AEP, pentru a stabili autenticitatea proceselor verbale găsite asupra bărbatului.

”Nu vă pot da mai multe detalii, având în vedere că este un dosar. Discutăm de verificarea acelor înscrisuri. E posibil să mai aducem și alte persoane la audieri”, a spus Ionuț Dana.

Scandalul a pornit după ce primarul în exercițiu, Dan Tudorache (PSD), a anunțat luni că are 200 de voturi mai mult decât Clotilde Armand, deși candidata USR PLUS a fost dată câștigătoare, la distanță mare, la exit-poll-ul de duminică seara.

Armand a anunțat marți că va solicita Parchetului General să preia ancheta despre situația de la Biroul Electoral al Sectorului 1.

Plângeri privind numărarea deficitară a voturilor - în general în defavoarea PNL și USR PLUS - au mai apărut și în alte sectoare. 

Cristian Băcanu, candidatul susținut de PNL și USR PLUS pentru Primăria Sectorului 5, a cerut renumărare totală a voturilor și susține că va formula o plângere penală pentru suspiciunea de fraudare a scrutinului.

Violeta Alexandru, președinta PNL București, a scris luni seara pe Facebook că se va lua o decizie cu privire la solicitarea de renumărare a voturilor în mai multe sectoare din București:

”Prea multe semne de întrebare plecate de la procesele verbale din sectoarele 1 și 5. Terminăm de verificat, în câteva minute, copiile PV de la secțiile de votare din Sectorul 5. Același lucru l-au făcut colegii mei de la Sectorul 1. Celelalte organizații PNL din sectoare verifică”.