Președintele rus Vladimir Putin a anulat joi ordinul de luare cu asalt a combinatului Azovstal din Mariupol, unde sunt baricadați 2.00 de militari ucraineni, pentru a salva vieți, însă va fi menținută blocada asupra zonei industriale.

„Sfârșitul acțiunii de eliberare a Mariupolului, este un succes”, a afirmat președintele rus, relatează EFE, preluată de Agerpres.

„Consider nepotrivit asaltul propus asupra zonei industriale. Ordon anularea lui”, i-a spus Putin ministrului apărării, Serghei Șoigu, într-o reuniune transmisă de televiziunea publică Rusia 24.

Vladimir Putin a afirmat că decizia este motivată de dorința de a salva viețile soldaților ruși: „Nu este necesar să coboare în aceste catacombe și să se târască în subteran prin aceste instalații industriale”.

„Blocați această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici o muscă”, a adăugat el.

Putin le-a adresat un nou apel luptătorilor ucraineni aflați în Azovstal care nu s-au predat încă, transmițându-le că Rusia îi va trata cu respect și le va acorda asistență medicală celor răniți.

Potrivit informațiilor ruse, în jur de 2.500 de luptători ucraineni și mercenari străini sunt încă la Azovstal.

Conform rapoartelor ucrainene, aproximativ 1.000 de civili s-ar adăposti acolo.

Miercuri dimineață, comandantul pușcașilor marini rămași a cerut ca luptătorii săi să fie evacuați - inclusiv 500 răniți - într-o terță țară.

În schimb, liderul cecen Ramzan Kadîrov a promis că combinatul siderurgic Azovstal va fi sub control rusesc în cursul zilei de joi: „Astăzi, înainte sau după prânz, Azovstal va fi complet sub controlul forțelor armate ruse”.