Statisticile oficiale au înregistrat o premieră: prețurile de consum din România au scăzut în 2015, după diminuarea din vară a taxei pe valoarea adăugată la alimente și pe fondul prăbușirii prețului petrolului.

Institutul Național de Statistică a comunicat miercuri datele oficiale privind inflația din 2015, marcând pentru prima dată din 1971 (primul an pentru care sunt disponibile date privind inflația pe site-ul instituției) o scădere a prețurilor. După o ușoară creștere în decembrie comparativ cu noiembrie (un plus de 0,1 la sută), prețurile au marcat o scădere de 0,9 la sută pe ansamblul întregului an. 

Ajutate de scăderea TVA de la 24 procente la 9 procente începând din iunie, prețurile produselor alimentare erau cu 6,2 la sută mai mici față de decembrie 2014, în pofida anului agricol mai slab. Comparativ cu sfârșitul lui 2014, prețurile produselor nealimentare au crescut cu aproape 2 procente, iar tarifele serviciilor au avansat cu 2,4 la sută. 

Cotația petrolului pe piețele internaționale aproape s-a înjumătățit pe parcursul lui 2015, dar prețul combustibilului din România a scăzut cu doar 2,3 la sută anul trecut.

Prețul petrolului pe piețele internaționale aproape s-a înjumătățit pe parcursul lui 2015, coborând de la circa 60 de dolari per baril la aproximativ 35 dolari/baril (declinul s-a accentuat în ianuarie, iar cotațiile barilului au coborât chiar sub 30 de dolari marți). Totuși, prețul combustibilului din România a scăzut cu doar 2,3 la sută anul trecut.

 

În schimb, majoritatea utilităților s-au scumpit în 2015: costul energiei electrice a fost cu peste 5 la sută mai mare, prețul gazelor a urcat cu 7,5 la sută, iar serviciile de apă, canalizare și salubritate au fost cu 5,5 la sută mai scumpe. Deși majoritatea produselor alimentare au avut prețuri mai mici în decembrie 2015 față de aceeași perioadă a anului trecut, cartofii au surprins cu o creștere de peste 20 de procente. 

Inflația a fost chiar mai redusă decât estimările analiștilor. „Surpriza a venit în special din scăderea prețurilor produselor nealimentare, deoarece ne așteptam la o ușoară urcare înainte de scăderea TVA începând cu ianuarie”, spun analiștii ING.

Inflația mică ține dobânzile jos

Rata inflației a rămas în teritoriu negativ pentru a șaptea lună consecutivă, și va mai rămâne în această zonă în următoarea perioadă, mai ales ca urmare a reducerii ratei generale de TVA de la 1 ianuarie (de la 24 la 20 de procente). 

Unul dintre efectele cele mai vizibile ale deflației este scăderea dobânzilor la minime istorice. Dobânzile mici reduc apetitul pentru economisire și stimulează consumul, inclusiv prin credit, ceea ce, în mod normal, duce la o creștere a prețurilor. De aceea, analiștii, dar și oficialii băncii centrale, estimează o revenire a ratei inflației în zona de plus în a doua parte a anului.