Potrivit unui sondaj realizat recent de Goethe-Universität Frankfurt am Main, copiii din Europa raportează un nivel de satisfacție ridicat când vine vorba de prietenii pe care îi au, în timp ce copiii din țările africane sunt mult mai fericiți de viața și activitatea scolară. Majoritatea din cei peste 50.000 de copii intervievați, au evaluat în mod pozitiv satisfacția față de viața pe care o au.

Astfel, punctajul maxim (10 puncte din 10) a fost oferit de copiii care spun că au o viață înstărită, procentul variind de la aproximativ 78% (în  cazul Turciei) până la aproximativ 40% (în cazul Coreii de Sud). România s-a aflat și ea printre țările în care nivelul bunăstării copiilor a fost punctat ca fiind ridicat, situându-se astfel pe același loc cu Columbia (77%). La polul opus (cu 5 din 10 puncte) se situează Coreea de Sud și țările din Africa de Sud, cu răspunsuri ce variază între 2 și 7 procente.

Simon Sommer, reprezentantul fundației Jacobs care a finanțat întregul studiu a declarat că cercetarea, care este una extrem de complexă și accesibilă, este utilă pentru înțelegerea perspectivelor pe care copiii le au în anumite domenii, fapt ce ajută factorii de decizie politici, părinții și alți actori relevanți la îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor.

În general, fericirea copiilor nu variază foarte mult în funcție de gen însă, cu mici excepții, au existat discrepanțe în ceea ce privește satisfacția fetelor și cea a băieților față de propriul aspect și încrederea în sine. De exemplu, copiii din țările nord-europene sunt cei mai nemulțumiți la acest capitol. Totodată, s-a constatat că bunăstarea celor cu vârste cuprinse între 10-12 ani începe să scadă în principiu la aceste vârste, în multe din statele europene și în Coreea de Sud. Același lucru se constată și în Israel și America de Sud, unde nu s-a precizat însă începând cu ce vârste are loc această scădere. 

Concentrându-se pe bunăstarea copiilor, sondajul atinge însă și chestiuni legate de viața privată a acestora, motiv pentru care studiul a reușit să creioneze o imagine de ansamblu a felului în care modul de viață al copiiilor variază de-a lungul globului. 

Potrivit datelor furnizate de Universitatea Goethe din Frankfurt și Main, există diferențe substanțiale între țări în ceea ce privește modul în care copiii își petrec timpul liber. De exemplu, numeroși copii au declarat că își dedică foarte mult timp pentru realizarea temelor în țări precum Estonia și Polonia, situația fiind contrară în Coreea de Sud și Marea Britanie.

Copiii din Polonia, Norvegia și Israel dedică foarte mult timp sportului și exercițiilor fizice, în timp ce în Algeria, Nepal și Africa de Sud copiii își petrec cea mai mare parte a timpului liber cu treburi gospodărești sau îngrijindu-și frații sau alți membri ai familiei. Acest lucru însă nu a a fost raportat și de copiii din Germania, Turcia și Coreea de Sud.

În ceea ce privește drepturile copiilor, peste trei sferturi (77%) din copiii norvegieni au declarat că au cunoștință de aceste drepturi, comparativ cu 36% în Marea Britanie. Mai mult, 84% dintre copiii din Norvegia au convenit că în țara lor adulții respectă în general drepturile copilului, față de 50% în alte șapte țări.

53.000 de copii din 15 state diferite au participat la această cercetare, povestindu-și experiențele și punctele de vedere asupra lucrurilor care-i fac sau nu fericiți. 

Rezultatele raportului au fost prezentate ieri (13 mai 2015) în cadrul unei reuniuni a Parlamentului European din Bruxelles care va fi urmată de o serie de conferințe organizate în lumea întreagă, pe parcursul anului 2015. 

Sursă: Science Daily