Într-un material video înregistrat pe 18 august și publicat sâmbătă, Iulian Gherguț, românul răpit în Burkina Faso, face apel la familie, la directorul companiei la care lucra, precum și la Guvernul României și la cel din Burkina Faso, să-l ajute.

MAE a confirmat faptul că persoana care apare în materialul video este Iulian Gherguț, românul răpit în Burkina Faso în aprilie.
Iulian Gherguț spune că a fost răpit în Tambao de grupul Al-Mourabitoun.

El își salută părinții și le solicită sprijin pentru a fi eliberat. Totodată, el cere directorului companiei Pan African, domnul Souleyman, Guvernului României și Guvernului din Burkina Faso să-l ajute să fie eliberat ”cât mai curând posibil”.

Materialul video a fost publicat pe 18 august.

Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, pe 29 august, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguț.

”Celula de criză interinstituțională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluție a cazului și au examinat acțiunile posibile pentru soluționarea situației cetățeanului român luat ostatic. Celula de criză interinstituțională studiază în regim de urgență autenticitatea materialului video menționat. Totodată, Celula de criză interinstituțională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetățeanul român în cauză”, a anunțat MAE într-un comunicat.

Familia cetățeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituțională cu privire la apariția materialului video.

”În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deținute deja de celula de criză interinstituțională conform cărora cetățeanul român se află în viață și este în bune condiții de sănătate”, se arată în comunicat.

Potrivit MAE, Celula de criză interinstituțională convocată pe 4 aprilie (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației.

”Împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile și gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naționale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Fiecare instituție acționează cu instrumentele și metodele specifice de acțiune, conform competențelor. Celula de criză își va continua activitatea în același regim și va colabora, în continuare, cu partenerii internaționali ai României”, conform sursei citate.

Misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autoritățile competente locale. De asemenea, reprezentanții Celulei de Criză mențin legătura atât cu firma angajatoare, cât și cu familia cetățeanului român.

Gherguț a fost răpit, pe 4 aprilie, de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao.

Mina, care se află în provincia Oudalan, în apropierea granițelor cu Mali și Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș. Un jandarm și un șofer au fost răniți în atac.

Românul era agent de securitate la Pan African Minerals.

Al-Mourabitoun este o grupare jihadistă din Africa, având legături cu rețeaua Al-Qaida. 

ONU, Statele Unite, Marea Britanie, Australia și Canada o consideră o organizație teroristă.