Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și eliminarea dependenței energetice a UE de Moscova au fost abordate de cei doi oficiali.

„O temă pe care am discutat-o aprofundat a fost, desigur, războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a generat cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, cu implicații multiple. Am discutat modalitățile concrete în care putem sprijini, cât mai eficient, refugiații care au fugit din calea războiului, evidențiind eforturile complexe ale României, inclusiv hub-ul umanitar de la Suceava”, a declarat Klaus Iohannis, după întrevedere.

România sprijină o anchetă amănunțită a Curții Penale Internaționale cu privire la toate crimele de război comise de trupele ruse, iar în privința negocierilor dintre Ucraina și Rusia, acestea ar trebui să aibă ca rezultat restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, „singura variantă acceptabilă fiind o soluție conformă dreptului internațional și intereselor de securitate euroatlantică”, a precizat Iohannis.

„România susține consolidarea ansamblului de sancțiuni adoptate la adresa Rusiei și am pledat pentru continuarea coordonării cu partenerii și aliații noștri, în această direcție”, a mai spus președintele României.

El a evidențiat, totodată, faptul că Republica Moldova are nevoie de asistență financiară directă substanțială, atât pentru gestionarea afluxului de refugiați cu care se confruntă, cât și pentru a-și consolida securitatea energetică, finanțele publice și pentru a implementa reformele ambițioase pe care le-a asumat.

Președintele a reamintit că România va găzdui la București, împreună cu Germania și Franța, cea de-a doua ediție a Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova, pentru a dezvolta angajamentele deja luate de statele participante, și am invitat Lituania să se implice.

Klaus Iohannis și Gitanas Nausėda au discutat și despre situația actuală de securitate regională, reiterând necesitatea întăririi posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră:

„Este evidentă importanța implementării deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, țara noastră acționând pentru crearea, cât de rapid posibil, a Grupului de Luptă aici, în România”.

Totodată, Iohannis a reiterat decizia României de a relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică, baza pentru executarea misiunilor urmând să fie în Lituania.

Referitor la cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, Iohannis a reiterat faptul că România sprijină pe deplin integrarea lor în Uniune.

În ceea ce privește tematica energetică, România și Lituania susțin eliminarea dependenței energetice a Uniunii.

„O preocupare comună este și atenuarea impactului prețurilor ridicate la energie asupra consumatorilor și vom continua dialogul referitor la măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor europeni”, a subliniat Klaus Iohannis.