Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat la Moscova că așa-numita „operațiune specială” din Ucraina e o invazie. Rusia e dispusă să colaboreze cu ONU pentru protejarea civililor, dar consideră prematură o mediere internațională.

„Potrivit Federației Ruse, avem de-a face cu o operațiune specială, cu obiectivele deja anunțate. Potrivit Națiunilor Unite, în conformitate cu rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală, invazia rusă din Ucraina constituie o încălcare a integrității sale teritoriale și o încălcare a Cartei ONU”, a declarat marți, Antonio Guterres, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

„Există un aspect care este foarte clar și evident, pe care nu-l poate schimba niciun argument. Nu există trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar există trupe ruse pe teritoriul Ucrainei”, a subliniat secretarul general al ONU.

Serghei Lavrov a evitat să comenteze declarațiile lui Guterres.

Lavrov a susținut că rezoluția ONU care condamnă invazia rusă din Ucraina a fost adoptată în urma presiunilor Statelor Unite: „Nu a fost o rezoluție adoptată prin consens, multe țări s-au plâns că au fost obligate de SUA, care au hărțuit ambasadorii și i-au presat să voteze rezoluția, au amenințat că se vor folosi de situația copiilor diplomaților, aflați în universități americane sau de conturi deschise la bănci americane”.

Guterres a propus crearea unui grup de contact care să reunească Rusia, Ucraina și ONU, pentru a căuta posibilități de deschidere de culoare umanitare.

El a spus că e nevoie de urgență de culoare de evacuare a civililor, referindu-se în special la civili refugiați la Mariupol în interiorul combinatului siderurgic Azovstal asediat de săptămâni de trupele ruse, notează Deutsche Welle.

Serghei Lavrov a dat asigurări că Rusia este dispusă să coopereze cu ONU „pentru a diminua suferința populației civile”, dar a respins implicarea unor mediatori internaționali în negocierile cu Ucraina menite să conducă la o încetare a conflictului: „Să vorbim despre mediatori în faza actuală, din punctul meu de vedere, este prematur”. 

Guterres se va întâlni și cu președintele Vladimir Putin, după care va pleca în Ucraina.