Rusia anunță că "respinge în mod categoric" acuzațiile de crime de război, după ce bombardarea mai multor spitale din Siria. Peste 50 de persoane au fost ucise, luni, în urma atacurilor aeriene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că "cei care fac astfel de afirmații nu le pot sprijini cu dovezi”.

Peskov a precizat pentru BBC că Rusia acceptă doar dovezi care "vin de la autoritățile siriene”.

El a mai spus că dovezile lor arată cu totul altceva.

Ambasadorul sirian la Moscova, Riad Haddad, a declarat, anterior, că SUA sunt de vină pentru atacuri, afirmație respinsă de Pentagon.

În jur de 50 de persoane au fost ucise în atacurile lansate luni asupra a patru spitale și două școli în zonele controlate de rebeli, din nordul Siriei.

ONU a precizat că atacul "deliberat" asupra unor astfel de facilități poate fi calificat drept "crime de război”.

Ministerul turc de Externe a acuzat Rusia pentru aceste atacuri. Un oficial turc a declarat Ankara va sprijini o operațiune terestră în Siria, dar numai "cu partenerii noștri internaționali”.

"Nu va exista o operațiune militară unilaterală a Turciei în Siria”, a declarat jurnaliștilor oficialul turc sub acoperirea anonimatului.

Atacurile au vizat două spitale - unul fiind un spital pentru copii - și o școală din Azaz, în apropiere de granița cu Turcia. 34 de persoane au fost ucise și alte zeci rănite.

Totodată, au fost bombardate două spitale din Maarat al-Numan, în provincia Idlib, cel puțin 12 persoane fiind ucise și 36 rănite.

Unul dintre spitalele din Maarat al-Numan aparține Medicins Sans Frontieres (MSF). Organizația a calificat atacul, care a durat circa 90 de minute, drept unul "deliberat".

Mego Terzian, președinte al MSF Franța, a declarat, pentru Reuters, că responsabili sunt "fie guvernul sirian, fie Rusia".

Loviturile aeriene au avut loc la câteva zile după ce marile puteri, inclusiv Rusia, au ajuns la un acord privind un armistițiu parțial în Siria, care ar urma să intre în vigoare spre sfârșitul acestei săptămâni.

Trimisul ONU în Siria, Staffan de Mistura, s-a întâlnit, marți, cu șeful diplomației siriene, pentru a discuta despre una dintre prioritățile cheie ale armistițiului: "accesul umanitar neîngrădit în toate zonele asediate”. Nu s-a anunțat momentan când vor putea ajunge convoaiele umanitare în aceste zone.

Anterior, președintele Bashar al-Assad și-a exprimat îndoielile în legătură cu planul de "încetare a ostilităților”, spunând că asta nu înseamnă că toate părțile vor pune armele jos.

"Până acum s-a anunțat că se dorește o încetare a focului în decurs de o săptămână”, a fost primul comentariu al liderului de la Damasc, după acordul de vineri. "Cine e capabil să îndeplinească toate condițiile și cerințele într-o săptămână?", s-a întrebat el.

În cei aproape cinci ani de război civil în Siria și-au pierdut viața peste 250.000 de persoane. Peste 11 milioane de sirieni au fost dislocați.

Ce spune legea despre bombardarea spitalelor? 

  • Legislația internațională umanitară interzice orice fel de atacuri asupra pacienților și personalului medical, precum și asupra facilităților medicale, cu excepția cazului în care aceastea sunt folosite în scopuri militare.
  • Chiar dacă facilitățile medicale sunt identificate drept obiective militare, ele nu pot fi atacate dacă există o disproporție mare între numărul victimelor civile colaterale și avantajul militar obținut.