Ucraina se pregătește să sărbătorească cea de-a 31-a aniversare a independenței pe 24 august, în aceeași zi în care se împlinesc șase luni de la începutul războiului.

Spre deosebire de paradele militare obișnuite, anul acesta Ucraina va scoate la defilare la Kiev vehiculele militare rusești distruse, relatează Euronews Italia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, însă, că Rusia ar putea încerca să facă ceva "deosebit de crud" pe 24 august.

"Trebuie să fim conștienți de faptul că Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de violent și teribil ... Acesta este inamicul nostru. Dar Rusia a făcut ceva violent, dezgustător și teribil în fiecare zi în aceste șase luni", a declarat Volodimir Zelenski, președinte al Ucrainei din 2019.

Zelenski a adăugat că aniversarea independenței din acest an este "foarte specială", deoarece "poți simți literalmente în aerul Crimeei că ocupația este temporară și că Ucraina revine".

Între timp, autoritățile ruse au declarat că apărarea antiaeriană a doborât o dronă deasupra sediului Flotei ruse de la Marea Neagră, sâmbătă, la Sevastopol. A fost a doua contraofensivă ucraineană cu o dronă la sediul rus în trei săptămâni (șase răniți, pe 31 iulie), după exploziile care au avut loc în ultimele săptămâni într-un aerodrom rusesc și într-un depozit de muniții din apropierea unei baze militare, în Crimeea. (Sursa: RADOR)

++++

Orașul ucrainean Nikopol, ținta unor atacuri cu obuze

Potrivit unor surse oficiale ucrainene, în cursul nopții, artileria rusească a atacat din nou orașul ucrainean Nikopol. Guvernatorul regiunii, Valentin Reznicenko, a precizat că forțele ruse au atacat cartiere din Nikopol, Krivoriț și Sinelnikiv, toate aflate în apropierea centralei nucleare din Zaporojia.

În această dimineață, pe contul său oficial de pe Telegram, Reznicenko a notat: "O noapte cu obuze și pagube. În cursul nopții, Nikopol a fost atacat  de trei ori cu tunuri de tip Grad. Asupra unor cartiere de locuințe, au zburat 42 de obuze. În oraș, două imobile au fost distruse și aproape 50 au fost mai ușor afectate. Obuzele au afectat o grădiniță, o serie de magazine, farmacii, piețe, un tribunal și o stație de autobuz, provocând totodată și cinci incendii… Aproape 2000 de oameni au rămas fără curent electric", notează The Guardian.

În districtul Sinelnik, o firmă agricolă a fost distrusă, acesteia adăugându-i-se ulterior o școală și un centru cultural.

Atacurile cu obuze din regiunea Donețk, aflată în estul Ucrainei, au dus la moartea a două persoane, potrivit unei declarații a guvernatorului din regiune. Într-un mesaj postat pe Twitter, guvernatorul Pavel Kirilenko a precizat că victimele erau din localitățile Gheorhievka și Konstantinivka.

Reticențele rușilor privind participarea la război

Rusiei îi vine greu să își mai susțină cauza și să adauge forțe auxiliare trupelor aflate deja în Donbas, după cum se arată într-o notă recentă a serviciilor britanice de informații.

Pe 15 august 2022, mediile ucrainene de socializare au difuzat un videoclip potrivit căruia o serie de oameni ai unei unități militare din autoproclamata Republică Populară Luhansk (LPR) refuzau să participe la o ofensivă, potrivit Ministerului ucrainean al apărării. Oamenii respectivi pretindeau că și-au făcut deja datoria cîștigând controlul asupra regiunii Luhansk și, în pofida amenințărilor comandanților lor, susțineau că nu mai vor să lupte și în regiunea Donețk, situată în apropiere.

Acest lucru presupune că mai marii armatei vor trebui să recurgă la niște recompense de ordin financiar pentru a convinge trupele să intre în luptă, scrie The Guardian.

Motivul pentru care Rusia se izbește de asemenea probleme este faptul că ea s-a ambiționat să numească războiul cu Ucrainaa drept o "operațiune militară specială”. (Sursa: RADOR)