Statele Unite și Rusia au anunțat vineri retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, lansând acuzaţii reciproce privind încălcarea acordului din perioada Războiului Rece.

"La 2 august 2019, la inițiativa americană, încetează validitatea Tratatului semnat în 8 decembrie 1987 la Washington de Uniunea Sovietică și Statele Unite privind lichidarea rachetelor cu rază medie de acțiune", a anunţat Ministerul rus de Externe.

La scurt timp, şi Washingtonul a anunţat faptul că retragerea SUA intră în vigoare vineri, după ce Rusia nu a revenit la respectarea "totală și verificabilă" a Tratatului, a declarat secretarul american de stat, Mike Pompeo. 

Anunțul celor două puteri nu reprezintă o surpriză, după ce ambele au decis în februarie să suspende participarea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Decizia din februarie a fost luată pe fondul acuzaţiilor lansate de Washington la adresa Rusiei care nu ar respecta acest acord, care interzice dezvoltarea şi desfăşurarea rachetelor cu o rază de acţiune între 500 şi 5.000 km. Rusia a respins aceste acuzaţii şi a avertizat că, dacă SUA ies din tratat, se va dota cu armele interzise prin INF.

”Partenerii americani au declarat că au suspendat participarea la Tratat. O suspendăm și noi”, a declarat pe 2 februarie președintele rus, Vladimir Putin, în replică la anunţul lui Mike Pompeo.  

"Astăzi, Tratatul INF a încetat să existe", a anunţat şeful NATO, Jens Stoltenberg, acuzând Rusia de nerespectarea obligaţiilor internaţionale.

El a declarat că toate statele membre NATO sprijină decizia SUA şi a precizat că Rusia poartă întreaga responsabilitate.

Întrebat dacă NATO va integra în sistemul său de apărare antirachetă rachetele ruseşti S-400, cumpărate de Turcia, Stoltenberg a respins o altfel de idee.

Referitor la moratoriul propus de Moscova asupra desfăşurării armelor cu rază intermediară de acţiune, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice şi-a exprimat scepticismul.

Nerespectarea Tratatului de către Rusia periclitează interesele supreme ale SUA

"Pe 2 februarie 2019, Statele Unite au anunţat că peste şase luni se vor retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF) ca urmare a continuării încălcării prevederilor tratatului de către Federaţia Rusă. Retragerea SUA, în conformitate cu prevederile Articolului XV al Tratatului, intră în vigoare astăzi, pentru că Rusia nu a revenit la respectarea deplină şi verificată a Tratatului prin distrugerea sistemului său de rachete neconform – rachete de croazieră SSC-8 sau 9M729, cu lansare de la sol şi cu rază intermediară de acţiune. Rusia este singura răspunzătoare de încetarea Tratatului. Încă de la mijlocul anilor 2000 cel puţin, Rusia a proiectat, produs, desfăşurat teste de zbor şi, acum, a dislocat multiple batalioane de rachete neconforme. Statele Unite şi-au exprimat pentru prima oară îngrijorările cu privire la Rusia în 2013. Ulterior, Rusia a respins în mod sistematic şase ani de eforturi ale SUA de a determina revenirea Rusiei la respectarea Tratatului. Cu sprijinul deplin al aliaţilor NATO, noi, SUA, am stabilit că Rusia încalcă grav prevederile Tratatului şi, drept urmare, am suspendat obligaţiile noastre în virtutea acestuia. În ultimele şase luni, Statele Unite au oferit Rusiei o ultimă ocazie de a corecta situaţia de neconformitate. Aşa cum face de mulţi ani, Rusia a ales să îşi păstreze rachetele neconforme mai degrabă, decât să revină la respectarea obligaţiilor sale impuse de Tratat", potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti.

"Statele Unite nu vor rămâne parte a unui tratat încălcat în mod deliberat de către Rusia. Nerespectarea prevederilor tratatului de către Rusia periclitează interesele supreme ale Statelor Unite, căci proiectarea şi dislocarea de către Rusia a unui sistem de rachete care încalcă prevederile unui tratat reprezintă o ameninţare directă la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor şi partenerilor noştri. Statele Unite apreciază foarte mult cooperarea şi determinarea fermă demonstrate de aliaţii NATO în răspunsul la încălcarea prevederilor de către Rusia.  Statele Unite îşi păstrează angajamentul faţă de un control eficient al armamentelor care: promovează securitatea SUA, a aliaţilor şi partenerilor săi; este verificabil şi aplicabil; include parteneri care îşi îndeplinesc în mod responsabil obligaţiile. Preşedintele Trump a însărcinat această administraţie să înceapă un nou capitol prin deschiderea unei noi ere a controlului armamentelor, care depăşeşte tratatele bilaterale ale trecutului. Mergând mai departe, Statele Unite solicită Rusiei şi Chinei să ni se alăture în această oportunitate de a furniza naţiunilor noastre şi întregii lumi rezultate reale în domeniul securităţii", se mai arată în comunicat.

Probleme cu finanţarea

În următoarele câteva săptămâni, SUA ar urma să testeze o rachetă de croazieră lansată de la sol, iar, în noiembrie, Pentagonul intenţionează să testeze o rachetă balistică cu rază medie de acţiune. Însă ambele vor fi teste de arme convenţionale, nu nucleare.

Oficiali americani au declarat în această săptămână pentru Reuters că odată ce fondurile actuale se vor epuiza, testele şi cercetările viitoare vor fi în pericol, din cauza rezistenţei Camerei Reprezentanţilor, controlată de democraţi, relatează Agerpres.

Spre deosebire de Senat, care este condus de republicanii preşedintelui Donald Trump, Camera Reprezentanţilor a refuzat să finanţeze solicitarea administraţiei de alocare a circa 96 de milioane de dolari pentru dezvoltarea de rachete în versiunea sa privind bugetul pentru anul fiscal 2020 şi în legea privind politica de apărare.

"Dacă reducem asta, atunci diminuăm capacitatea Departamentului Apărării de a răspunde la încălcarea de către Rusia a tratatului", a spus un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, rezumând mesajul Pentagonului către Congres.