Plenul Camerei Deputaților a discutat miercuri propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și Statutul judecătorilor şi procurorilor.

23:21 Mai mulți deputați USR au venit printre protestatari, președintele Dan Barna mulțumindu-le pentru faptul că au ieșit în stradă în apărarea justiției.


23:07 Protestul continuă la Parlament. Au avut loc și incidente între protestatari și jandarmi.

23:05 ”Cel mai probabil marți va fi votul final pe aceste legi”, a declarat Raluca Turcan, care reclamă comportamentul abuziv al PSD. 22:50 Ședința s-a încheiat, fără a se da votul final la cele două proiecte 22:00 Câteva sute de oameni au protestat la Parlament. 

21:45 Deputații au respins un amendament al UNJR adoptat în Comisia specială la răspunderea magistratilor - acțiunea în regres și au votat articolul în forma din proiectul de lege așa cum au vrut inițial :"După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii", scrie HotNews.ro.

21:00 Florin Iordache a preluat de la Gabriel Vlase conducerea ședinței. 19:00 "La Senat a fost înregistrată iniţiativa legislativă ca fiind votată şi există deja număr de înregistrare. Lucrul acesta arată un singur lucru: că a fost o acţiune cu premeditare. Urmăreaţi ca azi, cu paravanul de comemorare a regelui Mihai, să daţi o lovitură justiţiei. Noroc că opoziţia a reuşit să blocheze acest demers. Încă mai sunt şanse să fiţi opriţi din acest proces", a declarat Raluca Turcan.

18:38 Legea privind statutul magistraţilor şi proiectul de modificare a Legii ANI sunt deja adoptate, pe data de 6 decembrie, potrivit paginii online a Senatului, deşi acestea încă se dezbat miercuri seara în plenul Camerei Deputaţilor, scrie HotNews.ro. Cele două proiecte au primit şi număr de înregistrare la Senat.

17:02 Şerban Nicolae foloseşte un limbaj de mahala la adresa unei deputate USR.


16:52 "Circul din interior nu face bine nimănui. Nu putem nici prelua cu forţa tribuna Parlamentului, nu putem nici stopa dezbaterea în forul democraţiei oricărei ţări. Aşadar, PNL va rămâne în plenul Parlamentului pentru a solicita în continuare şi a milita cu argumente regulamentare dezbaterea pe articole a proiectului supus dezbaterii cu privire la răspunderea magistraţilor şi sperăm ca în felul acesta, printr-o conduită serioasă, profesionistă, vom reuşi, totuşi, să calmăm spiritele şi această instituţie să nu se decredibilizeze şi mai mult. Suntem unici în Europa”, a declarat Raluca Turcan.

16:40 ”Ce s-a întâmplat astăzi în şedinţa Parlamentului României arată ce se întâmplă într-o ţară când o persoană cu probleme penale conduce România. Liviu Dragnea şi PSD sacrifică tot, orice principiu parlamentar (...) Este un abuz fără precedent pentru că întregul Guvern şi întreaga majoritate nu fac altceva decât să funcţioneze ca o casă de avocatură pentru Liviu Dragnea. În această situaţie, România face paşi acceleraţi înapoi. Observăm cu toţii cum România merge înapoi pentru un interes personal al unei persoane cu probleme penale”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

16:08 După ce Stelian Ion a citit amendamentele la portavoce, deputaţii USR au început să iasă din sală pentru a face declaraţii de presă.

15:40 Şedinţa continuă în pofida protestului. Deputaţi USR acuză faptul că PNL votează alături de PSD în loc să fie alături de ei.

15:34 Deputaţii USR au organizat un protest spontan la tribună, cerând dezbaterea amendament cu amendament. 

14:50 Şedinţa a fost reluată după o pauză de 30 de minute pentru a se desfăşura şedinţa Biroului Permanent. 

"În zi de doliu național ați ales să mergeți înainte cu asaltul asupra Justiției. Nu grija pentru justiție este cea care vă animă, ci teama șefilor dvs. de a ajunge în fața justiției. Din momentul în care legea a început să vi se aplice și dvs., a început să vă stea în gât. În ultimul an, grija dvs a fost dezincriminarea abuzului în serviciu, conflictul de interese, grațierea, eliberarea din închisori fără discernamant. Aceasta lege este o palmă data sistemului de justiție. Ați creat o Comisie specială pentru a merge pe repede-înainte si pentru a da aparența de dezbatere, deși ati invitat doar prietenii. Știti unde să loviți - dacă procurorii sunt legați de mâini. Vreți să puneți pumnul în gura magistraților, vreți să îi verificați în comisiile dvs parlamentare. Vreti sa introduceti subiectivismul prin înlocuirea concursurilor cu interviuri, vreți ca magistrații să fie miniștri, deși acest lucru este interzis de Constituție", a declarat Ion Stelian (USR), relatează HotNews.ro.

***

Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției a adoptat săptămâna trecut raport favorabil pentru proiectul de modificare a legii 303/2004, scrie Agerpres.

Printre modificările votate săptămâna trecută în comisie se numără și aceea potrivit căreia judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcție și în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracțiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanțele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei.


Senatorii și deputații au modificat articolul 62 al legii 303/2004, astfel încât suspendarea magistraților va fi posibilă în funcție de decizia Consiliului Superior al Magistraturii.

În prezent, judecătorii și procurorii trimiși în judecată erau suspendați de drept odată cu punerea în mișcare a urmăririi penale.

"Judecătorii pot fi numiți, la cererea motivată, în funcția de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcția de judecător la judecătorii, prin decret al președintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege", este un alt amendament adoptat de parlamentari.

Alte propuneri controversate:

  • preşedintele nu va mai putea refuza nici măcar o dată numirile propuse de CSM în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
  • preşedintele nu va mai putea refuza, nici măcar o dată şi motivat, numirea procurorilor şi judecătorilor simpli care au absolvit examenul de capacitate şi a altor categorii de jurişti.
  • prin derogare de la orice lege, toate actele legate de justiţie co-semnate de CSAT sau de serviciile de informaţii sunt informaţii de interes public.
PNL a propus suspendarea ședinței Camerei Deputaților de miercuri:

 

"Cred că se impune ca ședința de astăzi, care se prefigurează a fi una concentrată pe proiecte care nu au legătură cu interesul națiunii române, ci cu un interes mai restrâns, să suspendăm această ședință, să reflectăm la ceea ce înseamnă România puternică, unită, solidară, a interesului celor mulți și nu a interesului personal. Să reflectăm și să ne întâlnim la o altă ședință a Parlamentului în care să putem pune pe masa dezbaterii proiecte care să îi vizeze pe cei din afara Parlamentului și care privesc cu încredere spre această instituție că se poate concentra pe probleme serioase, probleme care țin de bunăstarea și de viitorul lor",

a afirmat liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Raluca Turcan.

Plenul a respins solicitarea. De asemenea, plenul a respins și propunerea liderului deputaților USR, Cristian Seidler, de amânare a discutării punctelor 2 și 3 de pe ordinea de zi.

La punctele 2 și 3 de pe ordinea de zi a ședinței plenului Camerei Deputaților de miercuri se află propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și Statutul judecătorilor și procurorilor.