Plenul Camerei Deputaților a discutat miercuri propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și Statutul judecătorilor și procurorilor.

23:21 Mai mulți deputați USR au venit printre protestatari, președintele Dan Barna mulțumindu-le pentru faptul că au ieșit în stradă în apărarea justiției.


23:07 Protestul continuă la Parlament. Au avut loc și incidente între protestatari și jandarmi.

23:05 ”Cel mai probabil marți va fi votul final pe aceste legi”, a declarat Raluca Turcan, care reclamă comportamentul abuziv al PSD. 22:50 Ședința s-a încheiat, fără a se da votul final la cele două proiecte 22:00 Câteva sute de oameni au protestat la Parlament. 

21:45 Deputații au respins un amendament al UNJR adoptat în Comisia specială la răspunderea magistratilor - acțiunea în regres și au votat articolul în forma din proiectul de lege așa cum au vrut inițial :"După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii", scrie HotNews.ro.

21:00 Florin Iordache a preluat de la Gabriel Vlase conducerea ședinței. 19:00 "La Senat a fost înregistrată inițiativa legislativă ca fiind votată și există deja număr de înregistrare. Lucrul acesta arată un singur lucru: că a fost o acțiune cu premeditare. Urmăreați ca azi, cu paravanul de comemorare a regelui Mihai, să dați o lovitură justiției. Noroc că opoziția a reușit să blocheze acest demers. Încă mai sunt șanse să fiți opriți din acest proces", a declarat Raluca Turcan.

18:38 Legea privind statutul magistraților și proiectul de modificare a Legii ANI sunt deja adoptate, pe data de 6 decembrie, potrivit paginii online a Senatului, deși acestea încă se dezbat miercuri seara în plenul Camerei Deputaților, scrie HotNews.ro. Cele două proiecte au primit și număr de înregistrare la Senat.

17:02 Șerban Nicolae folosește un limbaj de mahala la adresa unei deputate USR.


16:52 "Circul din interior nu face bine nimănui. Nu putem nici prelua cu forța tribuna Parlamentului, nu putem nici stopa dezbaterea în forul democrației oricărei țări. Așadar, PNL va rămâne în plenul Parlamentului pentru a solicita în continuare și a milita cu argumente regulamentare dezbaterea pe articole a proiectului supus dezbaterii cu privire la răspunderea magistraților și sperăm ca în felul acesta, printr-o conduită serioasă, profesionistă, vom reuși, totuși, să calmăm spiritele și această instituție să nu se decredibilizeze și mai mult. Suntem unici în Europa”, a declarat Raluca Turcan.

16:40 ”Ce s-a întâmplat astăzi în ședința Parlamentului României arată ce se întâmplă într-o țară când o persoană cu probleme penale conduce România. Liviu Dragnea și PSD sacrifică tot, orice principiu parlamentar (...) Este un abuz fără precedent pentru că întregul Guvern și întreaga majoritate nu fac altceva decât să funcționeze ca o casă de avocatură pentru Liviu Dragnea. În această situație, România face pași accelerați înapoi. Observăm cu toții cum România merge înapoi pentru un interes personal al unei persoane cu probleme penale”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

16:08 După ce Stelian Ion a citit amendamentele la portavoce, deputații USR au început să iasă din sală pentru a face declarații de presă.

15:40 Ședința continuă în pofida protestului. Deputați USR acuză faptul că PNL votează alături de PSD în loc să fie alături de ei.

15:34 Deputații USR au organizat un protest spontan la tribună, cerând dezbaterea amendament cu amendament. 

14:50 Ședința a fost reluată după o pauză de 30 de minute pentru a se desfășura ședința Biroului Permanent. 

"În zi de doliu național ați ales să mergeți înainte cu asaltul asupra Justiției. Nu grija pentru justiție este cea care vă animă, ci teama șefilor dvs. de a ajunge în fața justiției. Din momentul în care legea a început să vi se aplice și dvs., a început să vă stea în gât. În ultimul an, grija dvs a fost dezincriminarea abuzului în serviciu, conflictul de interese, grațierea, eliberarea din închisori fără discernamant. Aceasta lege este o palmă data sistemului de justiție. Ați creat o Comisie specială pentru a merge pe repede-înainte si pentru a da aparența de dezbatere, deși ati invitat doar prietenii. Știti unde să loviți - dacă procurorii sunt legați de mâini. Vreți să puneți pumnul în gura magistraților, vreți să îi verificați în comisiile dvs parlamentare. Vreti sa introduceti subiectivismul prin înlocuirea concursurilor cu interviuri, vreți ca magistrații să fie miniștri, deși acest lucru este interzis de Constituție", a declarat Ion Stelian (USR), relatează HotNews.ro.

***

Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției a adoptat săptămâna trecut raport favorabil pentru proiectul de modificare a legii 303/2004, scrie Agerpres.

Printre modificările votate săptămâna trecută în comisie se numără și aceea potrivit căreia judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcție și în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracțiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanțele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei.


Senatorii și deputații au modificat articolul 62 al legii 303/2004, astfel încât suspendarea magistraților va fi posibilă în funcție de decizia Consiliului Superior al Magistraturii.

În prezent, judecătorii și procurorii trimiși în judecată erau suspendați de drept odată cu punerea în mișcare a urmăririi penale.

"Judecătorii pot fi numiți, la cererea motivată, în funcția de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcția de judecător la judecătorii, prin decret al președintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege", este un alt amendament adoptat de parlamentari.

Alte propuneri controversate:

  • președintele nu va mai putea refuza nici măcar o dată numirile propuse de CSM în funcțiile de președinte și vicepreședinte la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • președintele nu va mai putea refuza, nici măcar o dată și motivat, numirea procurorilor și judecătorilor simpli care au absolvit examenul de capacitate și a altor categorii de juriști.
  • prin derogare de la orice lege, toate actele legate de justiție co-semnate de CSAT sau de serviciile de informații sunt informații de interes public.
PNL a propus suspendarea ședinței Camerei Deputaților de miercuri:

 

"Cred că se impune ca ședința de astăzi, care se prefigurează a fi una concentrată pe proiecte care nu au legătură cu interesul națiunii române, ci cu un interes mai restrâns, să suspendăm această ședință, să reflectăm la ceea ce înseamnă România puternică, unită, solidară, a interesului celor mulți și nu a interesului personal. Să reflectăm și să ne întâlnim la o altă ședință a Parlamentului în care să putem pune pe masa dezbaterii proiecte care să îi vizeze pe cei din afara Parlamentului și care privesc cu încredere spre această instituție că se poate concentra pe probleme serioase, probleme care țin de bunăstarea și de viitorul lor",

a afirmat liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Raluca Turcan.

Plenul a respins solicitarea. De asemenea, plenul a respins și propunerea liderului deputaților USR, Cristian Seidler, de amânare a discutării punctelor 2 și 3 de pe ordinea de zi.

La punctele 2 și 3 de pe ordinea de zi a ședinței plenului Camerei Deputaților de miercuri se află propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și Statutul judecătorilor și procurorilor.