”Noi am trimis un mesaj clar Rusiei, că vor exista consecințe grave dacă vor mai folosi încă o dată forța împotriva Ucrainei, dar, în același timp, suntem deschiși la dialog”, a declarat șeful NATO Jens Stoltenberg,într-o conferință cu Nicolae Ciucă.

Întrebat de garanțiile de securitate cerute de Moscova, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că aliații NATO au o abordare și poziții unitare în ceea ce privește Rusia, iar ele se bazează pe descurajare și pe necesitatea de a fi pregătiți să se apere reciproc.

În același timp, aliații NATO sunt deschiși pentru dialog cu Rusia: ”În special în aceste vremuri cam tulburi, este cu atât mai important să ne așezăm și să discutăm, să găsim o cale să reducem tensiunea și să evităm orice agravare a situației, orice escaladare a situației. Dar orice dialog cu Rusia trebuie să respecte principiile de bază ale securitații europeane și, de asemenea, pe documentele și principiile pe care securitatea europeană s-a bazat de decenii, și asta include dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale, dreptul aliațiilor NATO să protejeze și să apere țările aliate”.

Stoltenberg a dat asigurări că NATO nu va face niciodată compromisuri în ceea ce privește dreptul de a apăra aliații și nici în ceea ce privește dreptul fiecărei țări din Europa, inclusiv al Ucrainei, de a-și alege calea.

”Toți aliații noștri sunt hotărâți să facă apel la Rusia să detensioneze situația și toți și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la comasarea de forte militare de către Rusia, din ultimele săptămâni. Și această desfășurare de forțe continuă, neprovocat și inexplicabil. Permiteți-mi să adaug că nu există o imagine clară a intențiilor militare ale Rusiei, atâta timp cât vedem că Rusia comasează din ce în ce mai multe forțe, artilerie, trupe de luptă, tancuri aproape de granița cu Ucraina. Și, de asemenea, observăm retorica agresivă a Rusiei, și știm că Rusia a folosit forța împotriva Ucrainei și înainte, anexând ilegal Crimeea și continuând să destabilizeze estul Ucrainei”, a subliniat Stoltenberg.

Șeful NATO a reamintit că Rusiei i-a fost trimis un mesaj clar: ”Vor exista consecințe grave dacă vor mai folosi încă o dată forța împotriva Ucrainei, dar, în același timp, suntem deschiși la  dialog, iar intenția mea este să convoc Consiliul NATO-Rusia mai devreme, în cursul anului viitor, pentru a discuta aceste probleme cu Rusia”.

Aflat la prima vizită la Bruxelles de la preluarea mandatului de premier, Nicolae Ciucă a declarat că actuala comasare de trupe rusești la granița cu Ucraina este ”semnificativă, neprovocată și nejustificată”.

”Nu putem înțelege cum măsurile și acțiunile NATO și ale Ucrainei pot fi considerate provocări. În momentul de față, evaluăm, în cadrul Alianței, implicațiile acestei situații. Este de la sine înțeles că NATO își va apăra toți membrii, deoarece angajamentul nostru de apărarea colectivă rămâne piatra de temelie a Alianței”, a spus Ciucă, adăugând că evoluțiile actuale confirmă încă o dată nevoia de a întări acțiunile de descurajare a amenințărilor și de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră.

El a reafirmat sprijinul acordat de România Ucrainei în ceea ce privește suveranitatea și integritatea teritorială în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

”Dreptul oricărui stat de a-și alege liber politica externă este un principiu fundamental al suveranității, iar NATO sprijină ferm acest principiu. Am convenit astăzi cu secretarul general că politica actuală a NATO, de a preveni și de a apăra, rămânând, totodată, deschiși la dialog, este încă validă. Alianța și-a stabilit canale de dialog cu Federația Rusă și a lansat numeroase îndemnuri la dialog. Dar, pentru ca acest dialog să fie eficient, avem nevoie de o detensionare a situației”, a mai spus Nicolae Ciucă.