Summit NATOIohannis: Securitatea Moldovei și cea a Ucrainei sunt conectate/Ce trebuie făcut la Vilnius
Summitul de la Vilnius va fi un moment important în consolidarea suplimentară a NATO, a declarat marți seara, la Haga, președintele Klaus Iohannis.
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat marți, la Haga, în Olanda, la o reuniune de pregătire a summitului NATO de la Vilnius, de luna viitoare.
Reuniunea a fost organizată de prim-ministrul olandez, Mark Rutte, care i-a mai invitat pe președintele lituanian, Gitanas Nausėda, președintele polonez, Andrzej Duda, prim-ministrul albanez, Edi Rama, prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Støre, precum și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
"Summitul de la Vilnius va fi un moment important în consolidarea suplimentară a Alianței noastre, pe multe dimensiuni", a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe comune de presă.
"Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată și cea mai directă la adresa securității euroatlantice. Prin urmare, trebuie să fim capabili și pregătiți pentru a ne consolida și mai mult postura și să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina și pentru partenerii noștri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova", a declarat Iohannis, subliniind importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.
Alianța are nevoie de o postură puternică, pe termen lung, "o veritabilă Apărare Înaintată, capabilă să răspundă tuturor amenințărilor", a spus Iohannis, adăugând că, dată fiind poziționarea noastră strategică, România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic, printr-o abordare coerentă și unitară.
Aceasta înseamnă "asigurarea forțelor, structurilor, capabilităților și echipamentelor necesare, precum și aranjamentele adecvate de comandă și control".
El a reamintit că România este gata să își asume toate responsabilitățile necesare și, așa cum a anunțat la Madrid, începând de anul acesta, bugetul național pentru Apărare a crescut de la 2% la 2,5% din PIB.
Președintele a reiterat sprijinul pe care NATO trebuie să-l acorde Ucrainei, dar și Moldovei.
"Pentru a fi eficientă, o Alianță înseamnă și o colaborare mai strânsă în beneficiul partenerilor noștri.Ucraina rămâne în centrul eforturilor noastre. Summitul trebuie să aibă rezultate clare și substanțiale pentru Kiev, prin avansarea sprijinului nostru politic și practic, inclusiv pentru progresul concret, măsurabil al Ucrainei în ceea ce privește aderarea la NATO", a precizat Iohannis, adăugând că Bucureștiul va continua să fie un susținător ferm al Kievului.
"La București, în 2008, Aliații au decis că Ucraina va deveni membru NATO. La Vilnius, trebuie să ducem acest angajament mai departe. Este vorba despre responsabilitate și încredere în relația noastră cu Ucraina, dar este vorba și despre credibilitate pentru Alianță. La Vilnius, așteptăm cu nerăbdare o întâlnire cu președintele Zelenski, sperăm, în formatul noului Consiliu NATO-Ucraina".
Moldova, printre partenerii vulnerabili ai NATO
Alianța nu trebuie să uite de partenerii săi "cei mai vulnerabili" din regiune, mai ales Republica Moldova.
"Securitatea sa și cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică. Dacă acestea sunt mai puternice, regiunea noastră este mai puternică, Marea Neagră este mai sigură și, astfel, întregul teritoriu Aliat este mai sigur.Trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chișinăul, mai ales ținând cont de eforturile uriașe făcute de această țară pentru a sprijini securitatea și stabilitatea din regiune, de la începutul războiului", a subliniat președintele român.
Întrebat dacă summitul de la Vilnius va aduce o abordare diferită a NATO față de Republica Moldova, Klaus Iohannis a precizat că Alianța are responsabilitatea de a ajuta Chișinăul să-și sporească reziliența.
"Situația din Moldova este extrem de gravă și cred că este responsabilitatea noastră să găsim modalități de a ajuta Moldova să-și sporească reziliența, să își îmbunătățească întreaga situație", a spus președintele Iohannis.
Comentarii