Comisia Europeană ar putea cere săptămâna viitoare activarea articolului 7 în cazul Poloniei, scrie EurActiv.com.Cunoscut drept "opțiunea nucleară", articolul prevede sancționarea unui stat membru în cazul nerespectării valorilor fundamentale ale UE.

Colegiul Comisarilor a discutat, în reuniunea săptămânală de mircuri, ultimele tentative ale Guvernului polonez de subordonare a justiției. După reuniune, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a declarat că evoluțiile recente "au amplificat foarte mult amenințarea la adresa statului de drept".

După reuniune, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a declarat că evoluțiile recente "au amplificat foarte mult amenințarea la adresa statului de drept". El a spus că prin măsurile legislative aflate în curs de adoptare se încearcă punerea sistemului judiciar sub controlul deplin al guvernului.

Timmermans a explicat că nu s-a luat acum o decizie, deoarece procesul legislativ este în curs de desfășurare, dar a spus că este pregătit ca săptămâna viitoare să declanșeze procedura privind încălcarea dreptului comunitar și să propună declanșarea articolului 7.

 

"Opțiunea de declanșare la articolul 7 a fost discutată. Ne apropiem foarte mult de activarea articolului”,

a spus el.  

Articolul 7 al Tratatului de la Lisabona, care nu a fost folosit până acum, a fost gândit pentru a apăra valorile fundamentale ale UE: democrația, libertatea, drepturile omului și statul de drept.  

Dacă Bruxellesul observă "încălcări grave și persistente” ale acestor valori poate activa articolul și poate suspenda unui stat drepturi, precum votul în Consiliul UE sau accesul la Piața unică. 

Timmermans a precizat că decizia depinde de evoluțiile din Polonia până pe 26 iulie.

Întrebat dacă este convins că recurgerea la ultima opțiune ar putea fi votată de o majoritate calificată a statelor membre, vicepreședintele CE a explicat că o majoritate covârșitoare și-a exprimat sprijinul față de poziția Comisiei, la Consiliul din mai, când s-a discutat despre statul de drept din Polonia.

Întrebat de EurActiv.com dacă Polonia ar putea părăsi UE, Timmermans a spus că nu: "Nu sunt Nostradamus si nu fac predicții, dar m-aș aventura să fac una. În niciun caz poporul polonez nu va sprijini un guvern care ar pleda pentru  părăsirea Uniunii Europene". 

Separarea puterilor în stat, pe cale de dispariție

Intenția Partidului Lege și Justiție (PiS, de guvernământ) de a permite Parlamentului polonez să-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii (KRS) a provocat proteste în Polonia și critici din partea Uniunii Europene, relatează DPA și Reuters, preluate de Agerpres.

Propunerea legislativă, care ar slăbi independența sistemului judiciar, a fost aprobată recent de Legislativul de la Varșovia, dar trebuie să fie promulgată de către președintele țării.

Temerile Comisiei Europene se referă la patru legi, referitoare la KRS, Școala Națională de Magistratură, Curtea Supremă și organizarea tribunalelor ordinare: ''Dacă vor fi implementate în actuala lor formă, aceste legi vor avea un impact negativ extrem de semnificativ asupra independenței sistemului judiciar și vor spori amenințarea sistemică la adresa statului de drept în Polonia''.

Polonezii au ieșit în stradă pentru a protesta față de această nouă inițiativă a guvernului ultra-conservator.