VIDEO / INTERVIUTraseul cerealelor, monitorizat pe computer, după investiții din fonduri europene
România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană, dar fermierii locali sunt, de multe ori, forțați să vândă ieftin, imediat după ce recoltează.
De mulți ani, analiștii deplâng lipsa facilităților de depozitare, care îi forțează pe cultivatorii de cereale să vândă recolta imediat după ce au strâns-o de pe câmp.
România este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din UE, iar bazinul Mării Negre - zonă în care România concurează cu Ucraina și Rusia - este recunoscută drept unul dintre principalele surse de exporturi la nivel mondial.
Însă mulți fermieri nu pot profita de anumite perioade din an cu prețuri mai bune pentru că nu pot să își păstreze recoltele atâta timp.
O companie din județul Călărași a investit în urmă cu cinci ani circa două milioane de euro în instalații moderne de depozitare, o parte din investiție fiind susținută din fonduri europene. Despre ce îmbunătățiri a adus tehnologia în cadrul firmei Fidagri SRL din Dragoș Vodă - deținută de secretarul de stat Alexandru Potor și fratele său - am stat de vorbă cu Emil Potor, tatăl celor doi, un om care lucrează în agricultură de circa douăzeci de ani.
Producția de cereale
România este unul dintre cei mai mari producători, dar și exportatori, de cereale din UE.
România a recoltat în acest an peste 10,2 milioane de tone de grâu, cu circa 200.000 de tone mai mult decât în 2017, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Datele MADR arată că recolta de orz s-a cifrat la 1,39 milioane de tone, plus 9,5% față de anul trecut (1,27 milioane tone).
În 2017, România a raportat o producție totală de cereale de aproape 27 de milioane de tone, și a consemnat recorduri istorice la producția de grâu, orz, floarea-soarelui, soia, porumb. Producția de grâu, secară și triticale a fost de circa 10 milioane de tone, în timp ce la porumb, recolta a depășit 14,5 milioane de tone, iar la floarea-soarelui a fost consemnată o producție record de 3,167 milioane de tone în 2017.
Conform datelor statistice, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, România ocupa, în 2017, primul loc la floarea soarelui (în funcție de suprafața cultivată și de producția realizată), locul întâi la porumb boabe în funcție de suprafața cultivată, și locul doi la producția realizată, după Franța. De asemenea, la grâu era pe locul cinci atât la suprafața cultivată, cât și la producție.
Comentarii