Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, în plenul PE, că va fi impusă o interdicție treptată a importurilor de petrol din Rusia. Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni l-ar viza și pe Patriarhul Kirill.

„Astăzi vom propune interzicerea petrolului rusesc din Europa. Va fi o interdicție completă a importurilor din toată Rusia”, a declarat miercuri dimineața Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

„Nu va fi ușor, pentru că unele state membre sunt foarte dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să facem acest lucru”, a declarat Von der Leyen.

„Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc în mod sistematic, care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. De aceea, vom elimina aprovizionarea cu petrolul rusesc nerafinat pe parcursul a 6 luni și produsele rafinate până la sfârșitul anului”, a explicat ea.

Noul pachet de sancțiuni prevede și excluderea altor bănci rusești, inclusiv Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia, deținând 37% din piața bancară - din sistemul interbancar Swift, după ce alte șapte au fost deja excluse. 

Trei instituții media din Rusia nu vor mai putea „răspândi minciunile” și propaganda lui Putin pe teritoriul UE, a anunțat von der Leyen, fără a le numi.

Comisia Europeană propune și sancționarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill,  potrivit unui document consultat de AFP. 

De asemenea, sunt vizați de sancțiuni militari de top, persoane care au comis crime de război în Bucea și cei care se fac responsabili de asediul asupra orașului-port Mariupol: „Știm cine sunteți, vă vom trage la răspundere, nu veți scăpa”.

„Putin trebuie să plătească un preț, un preț mare pentru agresiunea sa brutală”, a mai declarat Ursula von der Leyen.