La solicitarea PNL, premierul a vorbit marți în plenul Camerei Deputaților despre creșterea economică record de anul trecut și despre majorarea salariilor și pensiilor.

UPDATE

”România a înregistrat în 2017 o creștere economică record de 7%, însemnând un Produs Intern Brut de 856,4 miliarde lei. Altfel spus, în 2017, valoarea adăugată în economie a fost de 94 miliarde lei, sumă aproape dublă față de cea din anul 2016, de 49,7 miliarde lei. La aceasta se adaugă 11,8 miliarde lei resurse provenite din import. Cele mai multe sunt bunuri intermediare pentru producția industrială și bunuri de capital. Prin urmare, conform datelor Institutului Național de Statistică, pentru anul 2017, în ansamblul economiei naționale, banii din creșterea economică utilizați pentru consum și investiții au fost în sumă de 105,8 miliarde lei... În ansamblul economiei, datele macroeconomice arată că din cele 105,8 miliarde lei, 57,5 miliarde lei au reprezentat cheltuielile pentru consum ale populației, care au fost cu 20 miliarde lei peste cele din anul 2016, 19,5 miliarde lei s-au utilizat pentru investiții, cea mai mare sumă suplimentară de după criză alocată pentru investiții, 10,6 miliarde lei s-au consumat în administrația publică, respectiv pentru servicii publice generale, funcționarea administrației publice, pentru apărarea națională și menținerea ordinii publice”, a declarat Dăncilă în plenul Camerei.

Creșterea economică se simte în buzunarele românilor, a susținut ea: 

”Datele oficiale, deja cunoscute, arată că se poate regăsi creșterea economică, în buzunarele românilor, fără a afecta investițiile. În anul 2017, câștigul salariului mediu brut pe total economie a crescut cu 14,8%, față de anul 2016. Această evoluție s-a datorat majorării câștigului salarial mediu brut din sectorul bugetar cu 24,6% și a câștigului salarial din sectorul concurențial, cu 12,2%. În sectorul bugetar, majorările efective sunt apropiate de prevederile legale 30,2% în educație și sănătate și asistență socială - 17,5% în învățământ, 25,6 în administrație publică.Dacă ne referim la ceea ce au primit salariații în mână, câștigul salarial mediu net în economie s-a majorat cu 14,2%, respectiv cu 23,5% în sectorul bugetar și cu 11,8% în sectorul privat”.

Referitor la pilonul II de pensii, Dăncilă a spus că va exista în continuare, iar începând de anul viitor, ”vom propune un pachet prin care să ne asigurăm că nicio pensie nu va scădea pentru cei care optează și pentru o contribuție privată la pensie”.

Discursul complet, aici.

+++

Dăncilă a fost convocată la Parlamentul după ce la prânz a fost la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre salarii și buget. 

După întrevedere, președintele a transmis, printr-un comunicat de presă, că le-a atras atenția premierului Viorica Dăncilă și ministrului Muncii, Lia Olguța, că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat.