În cadrul conferinței de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă, Pavel Filip a anunțat că Transgaz a câștigat licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz.

UPDATE Declarații de presă:

Pavel Filip: România rămâne cel mai consecvent susținător al R. Moldova. 

  • am găsit înțelegere și sprijin pentru toate subiectele abordate.
  • nivelul relațiilor bilaterale e unul solid.
  •  vom avea în curând o ședință comună de guvern la Chișinău.
  • peste 65% dintre exporturile Moldovei se duc în UE, România e pe locul I când vorbim de schimburile comerciale, dar și de investiții.
  • prezența Transgaz în Moldova ne va ajuta să ne diversificăm sursele de aprovizionare, consumatorii vor avea de câștigat.
  • ”Am salutat venirea pe piața R. Moldova a Băncii Transilvania și deschidereala Chișinău a reprezentanței companiei de transport a gazelor natural Transgaz și decizia acesteia de a participa la concursul investițional de privatizare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz. Cu această ocazie, aș dori să anunț că în ziua de ieri, 26 februarie, Comisia pentru desfășurarea concursurilor de privatizare a anunțat rezultatul concursurilor, unde SRL Eurotransgaz în care asociat unic este Transgaz SA România a devenit câștigătorul acestei competiții”.

Viorica Dăncilă: proiectul Iași - Ungheni - Chișinău reconfirmă rolul României de principal partener al R. Moldova. 

  • România dorește să sporească prezența investițiilor în Moldova, suntem interesați de finalizarea cât mai rapidă a negocierilor dintre Transgaz și partenerul moldovean.
  • în vizita efectuată săptămâna trecută la Bruxelles, am reiterat dorința României de a sprijini Chișinăul în parcursul său european.
  • întrebată cum va fi cheltuit ajutorul nerambursabil de 60 de milioane de euro - din cele 100 de milioane de euro promise de București - , premierul a spus că vor fi investiții punctuale, iar prioritățile le va stabili Guvernul R. Moldova până la următoarea ședință comună de guvern.

 Premierul Pavel Filip a subliniat importanța venirii în R. Moldova a Băncii Transilvania, nu e o simplă investiție, arată că țara noastră a devenit un partener stabil, fiind un semnal și pentru alți investitori, înseamnă un credit de încredere.

+++

Reconfirmarea sprijinului României pentru parcursul european al Republicii Moldova, continuarea proiectelor comune și consolidarea relațiilor economice bilaterale sunt principalele componente ale vizitei de lucru, potrivit unui comunicat al Guvernului.

 "Vreau să asigur autoritățile de la Chișinău și pe cetățenii de peste Prut că România va continua să susțină ferm eforturile Republicii Moldova în parcursul său european. Guvernul României va oferi sprijin  pentru accelerarea procesului de reforme, inclusiv din perspectiva priorităților asumate de Chișinău prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Proiectele noastre comune sunt menite să contribuie la o conectare mai strânsă a Republicii Moldova la spațiul european și la îmbunătățirea vieții cetățenilor", a afirmat șeful Executivului român.

Viorica Dăncilă are o întrevedere cu premierul Pavel Filip, la finalul căreia vor susține declarații comune de presă, și o întâlnire oficială cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.

În cadrul vizitei, prim-ministrul Viorica Dăncilă și omologul său participă la o întâlnire cu reprezentanți ai Euroregiunii Siret-Prut-Nistru și inaugurează Asociația Investitorilor Români din Republica Moldova.

Din delegația guvernamentală oficială fac parte viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, și ministrul Sănătății, Sorina Pintea.